Terapia odontala la copii spre deosebire de adulti se adauga, în terapie:
- Modificari comportamentale pentru obtinerea unor dinti puternici si sanatosi,
- Îndepartarea unor credinte ce nu sunt favorabile dezvoltarii armonioase
- Adaugarea unor obiceiuri noi, sanatoase pentru evolutia copilului si echilibrarea parintilor.
Vorbesc despre parinti pentru ca un copil cu probleme dentare afecteaza viata familiei, uneori destul de mult, iar alteori arata parintilor situatii pe care acestia nu le-au observat. Tind sa consider ca cei mai importanti profesori în viata sunt copii, prin situatiile cu care se confrunta parintii în cresterea lor.
Protocolul de lucru
- Prima sedinta stam de vorba, iar daca exista o situatie cu durere încercam functie de acceptabilitatea copilului sa lucram. Primul si cel mai important aspect este ca copilul sa ma accepte ca terapeut. Daca acest lucru nu se întâmpla, îti voi spune acest lucru imediat cum îl observ.
- Stabilesc o relatie de colaborare cu copilul prin joaca printr-o metoda elaborata de-a lungul anilor împreuna cu psiholog Gheorghe Rotariu si cu sfaturile câtorva psihologi specializati în terapii pentru copii.
- Le spun, in joaca, câteva reguli de baza pentru lucrul cu dintii si le obtin aprobarea pentru a lucra împreuna.
- Ne jucam cu jucariile mele (unitul dentar, turbina, contraunghiul, trusa de consultatie, si orice alceva am nevoie în terapie).
- De obicei la a treia sedinta încep eu sa lucrez la dintii copilului, pâna atunci lucreaza cu ceea ce îi dau ca tema pentru acasa, cu ajutorul parintilor.
- Folosesc doar materiale biocompatibile, nu folosesc compozite colorate, glassionomeri sau lucrari protetice la copii, deoarece am descoperit lipsa de relevanta clinica în timp a acestora, ba chiar uneori am observat agravari ale situatiei prezentate, prin aplicarea lor.
- Stabilesc împreuna cu parintii vizite la pediatru care lucreaza integrativ si le ofer protocolul de lucru acasa cu copilul cât se poate de des, eventual zilnic.
- Uneori, voi cere sa monitorizez copilul la telefon, pe lânga sedintele din cabinet, pentru a avea o evolutie în directia dorita.
- La copiii la care este necesar, voi cere sa ne vedem saptamânal pentru lucru adaptat sistemului intern de valori al copilului.