Caria dentara este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate . Poate afecta atat dintii de lapte, cat si dantura permanenta. Tratamentul implica indepartarea tesuturilor afectate pana se ajunge la tesut sanatos ( pentru a preveni reaparitia cariei ) si umplerea cavitatii create cu un material din compozit asemanator dintelui.
Caria dentara poate fi cauzata de mai multi factori printre care amintim : placa bacteriana, igiena deficitara , unele alimente dar si predispozitia genetica .
Pentru prevenirea complicatiilor ( abces dentar, infectii ale gingiei, ale osului sau chiar pierderea dintelui afectat ) , este foarte important sa nu se amane tratarea cariilor.
CUM SE TRATEAZA CARIA DENTARA Plomba dentaraEste principalul tratament folosit in cazul cariilor. In prima faza , medicul curata zona afectata de caria dentara , apoi va pune o plomba dintr-un material din compozit asemanator dintelui .
Tratament de canalAtunci cand distructia cauzata de cariile dentare este aproape de nerv sau deja afecteaza nervul , medicul va recomanda tratamentul de canal . Tratamentul de canal presupune îndepartarea nervului , un tesut conjunctiv ce contine vase de sânge si fibre nervoase din centrul dintelui .
Dupa extragerea nervului ( pulpei dentare afectate ) se curata spatiul ramas, si se pregateste plombarea radacinii .