Ghidul Serviciilor
Cabinet Medical Dermestet-Bucuresti
inapoi la firma 757 vizite
Poza Ce este acneea?
Foto

Acneea este o afectiune a pielii frecvent intalnita ce se caracterizeaza prin aparitia comedoanelor (puncte negre si puncte albe) si a pustulelor (formatiuni/cosuri cu puroi).

De obicei debuteaza in perioada pubertatii si poate evolua de la o forma usoara cu cateva leziuni la nivelul fetei, spatelui si toracelui anterior pana la o forma severa ce poate deveni stanjenitoare, poate afecta increderea in sine si poate determina, in timp, aparitia de cicatrici.

In majoritatea cazurilor, acneea are tendinta la limitare/vindecare spre sfarsitul adolescentei, dar pot exista forme de acnee ce persista timp indelungat. De asemenea, acneea poate apare si la persoane cu varste cuprinse intre 20-30 ani. Ocazional, poate apare si la copii.

Care sunt cauzele acneei?

Glandele sebacee (producatoare de sebum) ale persoanelor cu acnee sunt, in mod particular, sensibile la nivelele normale din sange ale unui hormon numit testosteron, hormon prezent deopotriva la femei si barbati. Aceasta sensibilitate determina la nivelul glandelor sebacee secretia unui nivel crescut de sebum. In acelasi timp, celulele moarte de la nivelul porilor nu sunt eliminate si se aglutineaza la nivelul foliculului.

Aceste doua efecte determina aparitia punctelor negre (se poate vizualiza un dop negru de sebum) si a punctelor albe.

Bacteria acneei (cunoscuta ca Propionibacterium acnes) se gaseste la nivelul pielii fiecarei persoane si nu determina de obicei nici o afectiune, dar in cazul celor predispusi la acnee, acumularea sebumului creeaza un mediu ideal pentru multiplicarea bacteriei.

Astfel apare inflamatia si se formeaza cosurile rosii si/sau cosurile cu puroi. Leziunea primara in acnee o reprezinta microcomedonul. 4 factori principali contribuie la dezvoltarea leziunilor acneice: 1. Descuamarea anormala a keratinocitelor la nivelul unitatii pilo-sebacee 2. Cresterea secretiei de sebum 3. Proliferarea Propionibacterium acnes 4. Inflamatia

Leziunile acneice (COMEDOANE) sunt rezultatul interactiunii complexe dintre hormoni (androgeni) si bacterii (Propionibacterium acnes) la nivelul unitatii pilo-sebacee a persoanelor cu factori genetici predispozanti.

Androgenii (cantitativ si calitativ in limite normale) stimuleaza glandele sebacee pentru a produce o cantitate crescuta de sebum.

Bacteriile contin lipaze ce convertesc lipidele in acizi grasi.

Sebumul in asociere cu acizii grasi determina un raspuns inflamator steril in unitatea pilo-sebacee; aceasta determina hiperkeratinizare cu obstructie secundara.

Lumenul folicular marit contine astfel keratina si debriuri lipidice (puncte albe).

Atunci cand foliculul are o cale de comunicare cu pielea/tegumentul, masa semisolida protruzioneaza formand un dop ocluziv (puncte negre). Culoarea neagra este data de oxidarea tirozinei, continuta la nivelul orificiului folicular, in melanina

Este acneea ereditara?

Acneea poate fi intalnita la persoane din aceeasi familie, dar faptul ca parintii au avut acnee nu determina aparitia obligatorie a acesteia la copii.

Cum arata acneea si care sunt simptomele?

Manifestarile specifice ale acneei cuprind: un ten gras, puncte negre si albe, cosuri rosii si cu puroi, cicatrici. Ocazional pot apare cosuri sau chiste mari, dureroase ce se pot sparge cu evacuarea continutului sau se pot vindeca fara a se sparge.

Diagnostic

Acneea se recunoaste usor prin aparitia cosurilor cu distributia lor la nivelul fetei, gatului, spatelui sau toracelui anterior. Exista insa mai multe tipuri de acnee, iar doctorul va identifica tipul exact de acnee dupa examinarea pielii dumneavoastra. Cea mai intalnita forma de acnee este „acneea vulgara”.

Se poate vindeca acneea?

In prezent exista metode de vindecare pentru acnee, iar terapiile disponibile in acest moment pot fi foarte eficiente in prevenirea formarii altor cosuri sau cicatrici.

Cum se poate trata acneea?

Daca ai acnee si nu ai avut nici un succes cu diferite produse (dermato)cosmetice, este momentul sa mergi la doctor. In general, majoritatea tratamentelor au efect maxim la 2-4 luni de la initiere.

Tratamentele pentru acnee pot fi impartite in urmatoarele categorii: - Tratamente aplicate direct pe piele (tratamente topice) - Antibiotice per os (tablete administrate pe gura) - Contraceptive orale - Capsule cu Isotretinoin - Alte tratamente

Tratamente topice

Acestea reprezinta de obicei tratamentul de prima intentie in cazul celor cu acnee usoara si moderata. Trebuie aplicate pe intreaga suprafata afectata si nu numai pe cosuri. Uneori pot determina iritatia pielii ce poate fi contracarata prin scaderea temporara a numarului de aplicari. Exista o varietate de astfel de agenti anti-acnee: benzoyl-peroxid, antibiotice (eritromicina, tetraciclina, clindamicina), retinoizi (tretinoin, isotretinoin, adapalene), acid azelaic si nicotinamida.

Tratament antibiotic per os

Doctorul dumneavoastra va poate recomanda o terapie cu antibiotice tablete in combinatie cu tratament topic adecvat. Antibioticele trebuie administrate pentru o perioada de minim 2 luni si se continua pana la disparitia leziunilor inflamate. Antibioticele au un mod de administrare special, cu respectarea unor intervale fixe intre doze si cu anumite particularitati legate de mese; de aceea va recomandam citirea cu atentie a prospectelor.

Tratament cu Contraceptive orale

Unele tipuri de contraceptive orale pot ajuta femeile cu acnee. Cele mai eficiente contin un blocant hormonal (de exemplu cyproterone) care scade cantitatea de sebum produsa la nivelul pielii. De obicei, perioada pana la aparitia efectelor benefice este de 3-4 luni.

Isotretinoin

Acest tratament intensiv poate determina aparitia unor efecte adverse importante si poate fi prescris doar de catre medicul dermatolog. Isotretinoinul poate afecta fatul in cazul administrarii la gravide. Astfel femeile vor fi sfatuite sa previna aparitia sarcinii pe parcursul tratamentului.

Testul de sarcina negativ inaintea tratamentului constituie una din conditiile initierii terapiei. Testele de sarcina vor fi repetate in fiecare luna pe parcursul tratamentului si la 5 saptamani dupa terminarea lui. Contraceptia eficienta trebuie realizata atat pe parcursul tratamentului, cat si 4 saptamani dupa.

- Singurul medicament care actioneaza asupra celor 4 factori patogenici majori care stau la baza aparitiei acneei: - Inhiba productia de sebum de la nivelul glandelor sebacee - Normalizeaza keratinizarea foliculara si previne dezvoltarea microcomedoanelor si a comedoanelor - Inhiba indirect colonizarea cu Propibacterium. acnes prin modificarea mediului folicular si prin up-reglarea factorilor antimicrobieni (neurofile) - Efecte antiinflamatorii directe

Exista ingrijorarea ca Isotretinoinul poate cauza depresie si predispozitie spre suicid. Detaliile privind antecedente personale sau familiale de afectiuni psihice trebuie discutate cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe tratamentul cu Isotretinoin.

Majoritatea curelor cu Isotretinoin dureaza minim 4 luni pe parcursul carora pielea poate deveni rosie si uscata. Frecvent acneea se agraveaza inainte de aparitia rezultatelor benefice ale tratamentului.

Trebuie evidentiat faptul ca mii de persoane au beneficiat de tratamentul cu Isotretinoin fara aparitia unor efecte adverse importante.

Alte tratamente (Laser, Microdermabraziune)

S-au realizat progrese in utilizarea terapiei prin laser si lumina pulsata pentru acneea inflamatorie.

Ameliorarea tenului cicatricial prin laser terapie constituie o tehnica ce da rezultate sub indrumarea unui medic experimentat in astfel de tratamente. Microdermabraziunea atenueaza cicatricile inestetice si in timp regleaza excesul de sebum care contribuie semnificativ la aparitia acneei.Peelingul chimic ajuta la regenerarea pielii,fiind utilizat in cazul cicatricilor profunde.

Ce pot face? - Incercati sa nu traumatizati sau sa „stoarceti” cosurile deoarece acestea se pot agrava si pot determina aparitia cicatricilor - Daca acneea va afecteaza este important sa incercati sa o controlati inca de la aparitia ei.

Astfel se poate preveni aparitia cicatricilor inainte de a va afecta si psihic. Daca acneea este usoara se pot incerca produsele dermatocosmetice dedicate acestui tip de afectiune. - Perioada de la initierea tratamentului si pana la aparitia unor efecte benefice vizibile poate fi de cel putin 2 luni. Fiti sigur ca ati inteles corect administrarea tratamentului pentru a avea efecte maxime. - Unele tratamente topice pot usca sau irita pielea la inceputul aplicarii. Aceste efecte pot fi ameliorate prin aplicarea unei creme hidratante fara uleiuri sau prin scaderea frecventei aplicarilor. - Cosmeticele pe care le folositi trebuie sa fie pe baza de apa, fara uleiuri si cu mentiunea „non-comedogenic” (sa nu determine aparitia punctelor negre sau albe) sau „non-acneegenic” (sa nu determine leziuni de acnee). Indepartati-le seara folosind un sapun usor sau un cleaner bland si apa.

Curatarea sau exfolierea intense pot irita pielea si va pot agrava acneea. - Exista putine dovezi conform carora unele alimente pot determina aparitia acneei, dar este indicat sa evitati acele alimente care vi se par ca v-ar inrautati acneea.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.