Ghidul Serviciilor
Cabinet Medical Dermestet-Bucuresti
inapoi la firma 737 vizite
Poza Tratamente
Foto
Foto

Ce sunt aluniţele? 

• In popor alunitele sunt recunoscute a fi micile excrescente pigmentate (adica de culoare maro) la nivelul pielii. In realitate aceste alunite sunt de regula tumori benigne si sunt de mai multe feluri: -Nevii sunt deformitati circumscrise ale pielii de origine embrionara sau evolutiva care survin la orice varsta dar mai frecvent la tineri si evolueaza lent.Nevii pigmentari plani sunt modificari circumscrise ale coloratiei pielii ce nu fac relief. Mai exista nevi tuberosi sub forma unor ridicaturi din planul pielii cu suprafata ca un bob de zmeura sau mura. -Papiloamele sau fibroamele sunt alunite in jurul decolteului care sunt de obicei pediculate adica atirna usor. Ele strica aspectul estetic al decolteului si apar in general dupa varsta de 40 de ani. -Mai exista o multitudine de alunite vasculare, glandulare, in functie de tesutul din care ele se dezvolta. 

 

• Trebuie să ne alarmeze apariţia acestora? 

Nu trebuie sa ne alarmam imediat dar este bine de consultat un medic dermatolog pentru a pune un diagnostic corect, de a primi indicatiile corespunzatoare daca ele sunt de tratat sau nu etc. Ne alarmam doar atunci cand un nev pigmentar creste repede se intinde in jur asemenea unei pete de ulei, modificandu-si eventual aspectul si culoarea. In aceasta situatie este foarte indicat consultul unui specialist dermatolog fara intirziere. Sa nu se apeleze la diverse remedii sau sfaturi venite de la persoane neavizate. 

 

• Care este cauza apariţiei lor? 

Nu se poate indica o cauza precisa sau singulara a fiecarui tip de alunita. De obicei o multitudine de factori contribuie sau influenteaza dezvoltarea unui tip sau altul de alunite intr-o anumita perioada a vietii. Astfel pe primul plan se pot situa factorii genetici proprii fiecarui individ in parte. Apoi gradul de expunere la soare, stilul de viata, anumite afectiuni interne, mod de ingrijire a pielii. 

 

• Există un număr de aluniţe care ar trebui să existe pe corpul nostru? 

Nu exista. Sunt persoane care nu au alunite deloc. La fel de bine exista oameni cu un numar impresionant de acelasi tip de alunite sau de o diversitate. 

 

• Excesul de aluniţe ne obligă să mergem la doctor? 

Nu excesul ne obliga ci aparitia sau cresterea brusca a unora dintre ele mai ales la virsta adulta stiut fiind ca la aceasta categorie riscul de precancere si cancere cutanate este mai mare. Trebuie cunoscut faptul ca si aceste cancere si precancere pot fi etichetate fals drept „alunite” intr-o prima etapa. 

 

• Ruperea acestora poate provoca cancerul de piele? 

Nu este regula. Traumatizarea unui nev este considerat ca si un factor favorizant in aparitia cancerului de piele dar un simplu traumatism nu inseamna evolutie sigura spre cancer. Cu un tratament simplu si urmarirea in continuare a evolutiei se poate rezolva usor. 

 

• Care sunt semnele care ar trebui să ne îngrijoreze? 

Daca o alunita mai veche sau mai noua incepe sa cresca sau sa se extinda si isi modifica aspectul in sensul culorii, suprafetei si a dimensiunii. Poate chiar sa inceapa sa deranjeze prin usoara senzatie de mincarime sau jena. 

 

• Cum se face prevenţia? 

Prima precautiune o constituie expunerea adecvata si dozata la soare. Acest lucru inseamna ca in functie de tipul de piele se vor folosi creme/lotiuni de fotoprotectie atunci cand se face plaja, se evita orele de varf ale radiatiilor UV, se adapteaza imbracamintea (palarii cu boruri largi, tricouri mai ales la copii si la persoane cu piele sensibila la soare). Daca o persoana are alunite, nevi etc. intr-o zona a corpului care vine in contact frecvent cu o imbracaminte strinsa sau accesoriu (curea de ceas, curea de pantaloni, marginea sutienului etc.) se recomanda indepartarea preventiva a alunitei. Stilul de viata sanatos previne in general multe boli dar printre ele si cancerul de piele. 

 

• Dar combaterea? 

Daca un asemenea caz se prezinta din timp la doctor, solutia este indepartarea chirurgicala si problema poate fi considerata ca si rezolvata. Daca prezentarea la medic se amana atunci rezectia chirurgicala nu mai poate garanta vindecarea si dupa cum se stie cancerul de piele este foarte agresiv. 

 

• Există un tratament care se poate aplica extern? 

NU. Exista diferite aborduri medicale in functie de tipul cancerului, varsta si localizare. In oricare din situatii un simplu tratament extern nu rezolva nimic. 

 

• Cum trebuie îngrijită pielea dacă avem aluniţe? 

In primul rand sa le observam in timp. Apoi sa avem grija sa nu le traumatizam si daca totusi s-a intimplat sa apelam la un specialist. Se evita expunerea irationala la soare iar in rest se ingrijeste ca orice alta piele. 

 

• Ce fel de creme trebuie folosite? 

Alunitele indiferent de tipul lor, nu necesita utilizarea de creme la fel cum aparitia lor nu poate fi legata de vreo crema sau un produs cosmetic. Cu alte cuvinte utilizarea unei creme pentru piele nu va afecta alunita daca este prezenta si nici nu va provoca aparitia uneia noi.  

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.