Ghidul Serviciilor
Directia Generala De Asistenta Sociala Si Protectia Copilului - Sector 1
inapoi la firma 3379 vizite
Poza Directia prevenire
Foto

 Serviciul Venit Minim Garantat

constituit în cadrul compartimentului de Asistenţă Socială din Primăria Sectorului 1 ca urmare a apariţiei Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat. În anul 2002 trece în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială şi îşi diversifică activitatea prin acordarea de ajutoare de urgenţă conform H.C.L.53/2002 şi 54/2002.După constituirea D.G.A.S. în anul 2003 creşte volumul acordării prestaţiilor sociale, iar în noiembrie 2004 acest serviciu se divide. Vechea structură păstrează  doar gestionarea ajutorului social în timp ce  noua structură denumită Serviciul Prevenire Marginalizare Socială şi Integrare Socială, devine pivotul implementării politicilor sociale ale autorităţilor locale din sectorul 1 prin acordarea tuturor tipurilor de ajutoare de urgenţă, precum si a unor  servicii sociale primare 

Toate aceste compartimente desfăşurau activităţi care vizau expres susţinerea persoanei/familiei în vederea prevenirii sau combaterii unor fenomene sociale cum ar fi marginalizarea  socială, separarea  copilului de familie, instituţionalizarea unor membri ai familiei, discriminarea  pe criterii etnice.

Având un ţel comun dar acţionând separat serviciile de prevenire au ajuns într-un anume moment, la o situaţie bizară în care aceluiaşi beneficiar, pentru acoperirea acelorasi nevoi, fie îi propuneau  soluţii diferite ca urmare a abordării cazului din perspective diferite, fie îi dădeau aceeaşi soluţie dar care necesita parcurgerea unor proceduri diferite. Lipsa cooperării era evidentă. Primele semnale negative care au început să apară din partea beneficiarilor se refereau la maniera neunitară şi după părerea lor  subiectivă de tratare a cazurilor .Mai mult , majoritatea  beneficiarilor ajunseseră să   facă solicitări la toate aceste compartimente odată, fie din neştiinţă fie din dorinţa de a obţine un sprijin mai substanţial . 

Prin apariţia Direcţiei Prevenire  s-a eficientizat legătura cu comunitatea. S-a creat o structura nouă , care prin complexitatea dată de atribuţiile tuturor celor cinci componente active, acţionează la nivelul întregii familii, prin intervenţii coordonate  şi utilizând instrumente şi metodologii de lucru comune. Indiferent de modul de abordare, procedura parcurge aceiaşi pasi, de la evaluarea situaţiei iniţiale şi planificarea în detaliu a acţiunilor menite să conducă la schimbarile dorite până la măsurarea finală a rezultatelor .

Întreaga activitate a Direcţiei Prevenire se desfăşoară pe traseul: combaterea sărăciei - combaterea excluziunii sociale - prevenirea marginalizării – promovarea incluziunii sociale.  

Atributii generale:

- Identificarea nevoilor sociale existente la nivelul comunităţii sectorului 1 Bucureşti;

- Dezvoltarea de servicii noi în concordanţă cu nevoile identificate ;

- Dezvoltarea de proiecte şi programe sociale în colaborare cu partenerii sociali (ong-uri, instituţii publice, etc).

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.