Granulatia determina intr-o masura considerabila calitatea sculei diamantate cu referire la eficienta operatiei de prelucrare si calitatea suprafetei prelucrate. Pentru a obtine rezultatele dorite este nevoie de o perfecta sortare si gradare a superabrazivilor utilizati.
CONCENTRATIA DIAMANTULUI
Concentratia reprezinta raportul dintre greutatea diamantului exprimata in carate (1ct =0,2gr.) si un centimetru cub de liant. Potrivit standardului FEPA prin concentratia 100 se intelege 4,4 carate diamant intr-un centimetru cub de liant. Concentratia influenteaza in mod considerabil calitatile abrazive si pretul sculei diamantate.
LIANTUL
Printre alti factori, liantul determina intr-o masura considerabila productivitatea sculelor diamantate si calitatea operatiilor de prelucrare. De aceea alegerea liantului este foarte importanta si in acelasi timp destul de dificila avandu-se in vedere existenta unei arii largi de aplicatii. In consecinta este necesara obtinerea diferitelor tipuri de lianti pentru a avea cea mai buna combinatie liant-diamant fata de conditiile oferite de prelucrarea materialului.
In plus, pentru a alege liantul adecvat trebuie sa se ia in consideratie alti parametri importanti ca:
materialul si adancimea de prelucrare;
conditiile de lucru;
eficienta operatiei de prelucrare;
dimensiunea stratului de diamant;
concentratia diamantului.
De tipul liantului (dur sau mai putin dur) depinde daca scula are:
O durabilitate redusa si executa o prelucrare rapida fara sa dezvolte temperaturi inalte si forte mari de aschiere (la produse de serie mica);
O durabilitate mare si executa o prelucrare rapida dezvoltand forte mari de aschiere (la produse de serie mare).
Un liant dur este potrivit pentru:
straturi subtiri de diamant sau suprafete abrazive mici;
granulatii mari ale diamantului;
necesitatea mentinerii indelungate a profilului;
prelucrare umeda.
Un liant mai putin dur este potrivit pentru:
straturi groase de diamant sau suprafete abrazive mari;
concentratii mici de diamant;
granulatii fine de diamant;
scule sensibile la uzura muchiilor si temperaturi inalte;
prelucrare uscata.
Durabilitatea sculei diamantate depinde intr-o mare masura de uzura liantului, insa cea mai buna alegere nu o reprezinta liantul cu uzura minima. Trebuie ales tipul de liant care are uzura cea mai economica exprimata de coeficientul de prelucrare .G.:
G = cantitatea de material prelucrat(cm3) / cantitatea de strat diamantat consumat (cm3)
Coeficientul de prelucrare .G. nu este o constanta a discului deoarece o crestere liniara a volumului de material prelucrat corespunde unei cresteri exponentiale a uzurii discului.