Implantele dentare sunt prima alegere de a inlocui un dinte lipsa sau un dinte care nu mai poate fi recuperat si urmeaza sa fie extras. Acesta metoda este cunoscuta deja la nivel mondial de mai bine de 40 de ani perfectionandu-se pe parcurs astfel incat astazi este o metoda sigura si cu rezultatele cele mai bune si mai aproape de situatia initiala naturala. Metoda de inlocuire a dintilor lipsa prin implant dentar este superioara celei prin punti dentare (lucrare dentara fixa) sau oricarei alte metode, pacientul simtindu-se cu implantul ca si cum ar fi dintele sau. Cu toate ca dintii dumneavoastra au fost creeati sa dureze toata viata din diverse motive de cele mai multe ori nu se intampla asa. Pierderea unui dinte sau a mai multor dinti va afecteaza din foarte multe puncte de vedere cum ar fi:
- Factorul estetic duce la pierderea increderii in sine si poate atrage alte deficiente estetice (strambarea gurii in partea afectata pentru a ascunde lipsa dintilor);
- Starea generala de sanatate poate fi afectata pentru ca o data cu lipsa dintilor se diminueaza si capacitatea de a mesteca alimentele, de aici putand porni alte afectiuni la nivelul stomacului mai intai si apoi la nivelul intregului sistem gastro-intestinal;
- Pierderea unui singur dinte si neinlocuirea acestuia atrage dupa sine atat migrarea dintilor vecini cat si a celor antagonisti(care muscau pe dintele lipsa). Cu cat intarzierea in inlocuirea dntelui este mai mare cu atat tratamentul pe viitor va fi mai dificil, va cuprinde mai multi dinti sau se va efectua intr-o perioada de timp mai mare.
- Odata cu pierdea dintelui se va pierde si osul in care dintele era implantat odata. Osul nu mai este stimulat de prezenta dintelui prin presiunile din timpul masticatiei si ca atare se va resorbi in fiecare an cate putin. Un implant impiedica aceasta resorbtie pentru ca stimuleaza din nou pozitiv osul prin presiunile din timpul masticatiei in timp ce o punte sau o proteza nu poate sa faca acest lucru.
Ce este un implant dentar?
Implantul dentar este o radacina dentara artificiala confectionata din titan si tratata special pentru a se integra osului uman, avand forma unui surub. Acesta inlocuieste o radacina dentara si este implantat in os printr-o metoda chirurgicala simpla si nedureroasa intr-un timp foarte scurt dupa care urmeaza o perioada de vindecare care poate tine de la 2 la 8 luni in functie de locul si de tipul interventiei. Acestui implant dentar i se va atasa bontul protetic (ce este similar unui pivot intr-o radacina dentara naturala), o parte din el va intra sub nivelul gingiei iar pe restul bontului va fi cimentata coroana protetica exact cum s-ar cimenta si pe un dinte normal.
Implantele dentare se simt si arata asa de natural incat puteti uita ca ati pierdut un dinte. Lipsa dintilor afecteaza personalitatea omului dar il afecteaza si pe plan social si profesional. Daca va doriti sa vorbiti cu lejeritate, sa zambiti cu incredere sau daca pur si simplu vreti sa mancati bine si fara dificultati cea mai buna solutie pentru dumneavoastra sunt implantele dentare care vor arata exact ca un dinte natural!
Ce poate sa faca un implant dentar?
- Sa inlocuiasca unul sau mai multi dinti;
- Sa fie un stalp pentru o lucrare protetica fixa cu scopul de a elimina o proteza totala;
- Sa fie suportul pentru protezele dentare totale, oferindu-le mult mai multa siguranta si confort eliminand teama de “a sari proteza din gura” sau nevoia de adeziv dentar.
Avantajele unui implant dentar fata de punti sau proteze dentare
Conservativ: Implanturile nu necesita sacrificarea dintilor vecini asa cum se intampla in cazul puntilor dentare, deoarece dintii vecini nu sustin implantul.
Estetic: Implantul dentar arata si se simte la fel ca dintii dumneavoastra naturali. Dupa ce implantul dentar s-a integrat in structura osului, el previne pierderea osoasa si retractia gingivala – fenomene care continua in cazul unei punti dentare. Astfel daca alegeti un implant dentar pentru a inlocui unul sau mai multi dinti, nu va sti nimeni niciodata ca aveti dinti inlocuiti.
Social: Implanturile dentare va permit reintegrarea sociala rapida si va vor reda increderea in sine, increderea de a manca, vorbi si zambi precum ati avea dinti naturali dar si ideali din punct de vedere estetic.
Reabilitare si integrare: Implanturile dentare au o rata de success din ce in ce mai mare odata cu avansarea tehnologiei dar si a materialelor folosite. Chiar daca la prima vedere poate parea varianta de tratament mai scumpa totusi puntile dentare sau protezele vor trebui inlocuite sau refacute de mai multe ori pe parcursul vietii tocmai din cauza resorbtiei continue a osului in timp ce implantul ingrijit corespunzator va poate tine toata viata ceea ce face ca intr-un final implantul sa coste mai putin decat toate puntile sau protezele refacute.