Ghidul Serviciilor
Doppler Clinic - Clinica Cardiologie, Oftalmologie Bucuresti
inapoi la firma 269 vizite
Poza Cardiologie
Foto

Consult cardiologic de specialitate (include anamneza, examen obiectiv, determinarea tensiunii arteriale la ambele brate, masurarea pulsului si a saturatiei în oxigen a sângelui periferic)
Electrocardiograma (ECG)
Ecografie cardiaca transtoracica
Examen Holter ECG/24 ore
Examen Holter TA/24 ore
Consultul cardiologic consta in discutia cu medicul cardiolog despre simptomele pacientului si factorii de risc cardiovasculari si efectuarea examenului clinic a sistemului cardiovascular: auscultatia inimii, verificarea pulsatilitatii arteriale, masurarea tensiunii arteriale. De asemenea medicul verifica datele medicale anterioare –din bilete de externare din spital, din consulturi cardiologice sau ale altor specialitati.

Consultul cardiologic este in majoritatea cazurilor completat de investigatii imagistice si de laborator. Analizele de laborator efectuate in ultimii ani sunt importante a fi prezentate medicului pentru obtinerea unui tablou complet.

Electrocardiograma (ECG) ne furnizeaza informatii despre sistemul electric cardiac. Este o evaluare inclusa obligatoriu in orice consult cardiologic. Consta in inrregistrarea activitatii electrice cardiace prin montarea pe piele a 12 electrozi (4 electrozi pe membre si 6 electrozi in zona inimii). Pacientul este asezat, in decubit dorsal (pe spate).
Hainele din zona superioara a corpului (toracele) sunt indepartate in prealabil, pentru a fi posibila montarea electrozilor in zona inimii.
O electrocardiograma normala la momentului consultului nu exclude boala de inima.
In cazul in care la anamneza pacientul relateaza simptome ce pot sugera anomalie a sistemului electric, care nu este prezenta la momentul efectuarii ECG repaus medicul de obicei recomanda o monitorizare de tip HOLTER ECG.

Monitorizarea ambulatorie ECG (Holter ECG) are o gama larga de indicatii:
-Simptome ca: palpitatii, puls lent sau aritmic, lipotimii sau sincope; suspiciune de ischemie silentioasa; dispnee de cauza incerta;
-Modificari ale ECG repaus: blocuri de ramura, tulburari conducere. extrasistole
-Evaluarea prognostica post sindrom coronarian acut
-Evaluarea eficacitatii/sigurantei tratamentului la pacientii cu tulburari de ritm sau de conducere.
-La pacientii cu fibrilatie atriala paroxistica sau persistenta;
-La pacientii la care se suspicioneaza fibrilatie atriala.
-La pacientii cu pacemaker la care se suspicioneaza malfunctie.
Monitorizarea ambulatorie ECG (Holter ECG) se poate face astfel:
1.HOLTER ECG 24-48 h – pacientului i se monteaza prin intermediul unor electrozi (2,5,7) un aparat de de mici dimensiuni care inregistreaza timp de 24 pana la 48 ritmul cardiac.
2.Cardiac event recorder – inregistror evenimente cardiace de pana la 30 zile. pacientul primeste un aparat care il monteaza pe piept cand simte simptome
3.Cardiac event recorder de tip loop recorder cu detectare automata sau manuala a evenimentelor cardiace- pacientului i se monteaza un aparat prin intermediul unor electrozi (1,2,3) care inregistreaza (automat- autodetectie sau manual- la comanda pacient) evenimentele cardiace;
4.Patch type event recorder – pacientul poarta timp de 7-14 zile iun aparat de mici dimensiuni in regiunea precordiala cu fct similara celui loop recorder.
5.Telemetrie ECG in timp real sau nu- pacientul primeste un aparat/ bratara sau alt tip care il poarta permanent si actioneaza printr-un buton inregistrarea evenimentelor resimtite care sunt transmise la un centru specializat, de unde pleaca un raport catre medical care a recomandat acest tip de monitorizare
R Test Evolution 4, produs al companiei NOVACOR, este un monitor de tip loop recorder de mici dimensiuni, cantareste cca 42g. Detecteaza automat anomalii de ritm cardiac. Poate detecta episoade de fibrilatie atriala si alte aritmii supraventriculare si ventriculare, bradi si tahiaritmii; pauze ventriculare etc. In plus inregistreaza curba batailor cardiace (curba puls). Activat manual inregistreaza evenimentele percepute de pacient.

Utilizari principale:
-detectia FIBRILATIEI ATRIALE la pacientii cu aceasta suspiciune de boala, (mai ales la cei cu accident cerebral ischemic fara cauza evidenta).
-detectia aritmiilor ce survin mai rar (1 data pe saptamina/luna) la care holterele conventionale (24-48h) au sanse mici de success.
-monitorizare tratament/evaluarea sistemului electric cardiac.
Ecografia cardiaca (ecocardiografia) transtoracica (ETT) este o investigatie de rutina in cardiologie, recomandata la marea majoritate a pacientilor care se prezinta in cabinetul de cardiologie pentru prima data; La urmatoarele prezenatari repetarea ecocardiografiei este recomandata doar in cazuri selectate. Examinarea se face cu ajutorul undelor ultrasunete emise de aparat (prin transductor). Se obtin informatii despre structura si functia inimii, dimensiuni ale cavitatilor si peretilor inimii si se apreciaza starea valvelor cardiace, a pericardului. Ecocardiografia cuprinde informatii obtinute din examinari in mod M si 2D, doppler color, pulsat si continuu, tissue doppler – uzual; ecografia de contrast, cea in mod 3D, speckle tracking etc– doar in centrele de excelenta in cardiologie, laboratoare de cercetare. Pacientul este asezat in decubit dorsal sau in decubit lateral stg cu mana stanga ridicata sub cap. Se utilizeaza un gel special pentru un contact bun al sondei cu tegumentul.

Ecografia cardiaca (ecocardiografia) transesofagiana (ETE) este efectuata pentru completarea informatiilor obtinute de ecografia transtoracica, atunci cand imaginea ecografica transtoracica este deficitara si sunt suspicionate modificari semnificative, pentru evaluarea precisa preoperator sau intraoperator etc. Aceasta examinare este efectuata prin introducerea unei sonde pe cale bucala in esofagul paceintului (asemnator endoscopiei digestive superioare, dar la aceasta se utilizeaza un alt tip de sonda).
Testele de sange si/sau urina sunt recomandate in majoritatea cazurilor pentru completarea tabloului de risc cardiovascular, pentru evaluarea afectarii organelor tinta (afectate in unele boli) sau pentru evaluarea sigurantei tratamentului recomandat.
Medicul cardiolog mai poate recomanda pentru clarificarea diagnosticului, a prognosticului, pentru evaluarea eficacitatii tratamentului sau pentru stadializarea bolii una sau mai multe din urmatoarele investigatii:
-testul de efort ECG
-monitorizarea ambulatorie ECG (Holter 24h, 48h, 7-30zile)
-monitorizarea ambulatorie automata tensiunii arteriale (MAATA sau Holter TA)
-monitorizarea la domiciliu a tensiunii arteriale cu tensiometrul personal daca acesta exista (MAMTA sau HBPM- “home blood pressure monitoring”)
-ecocardiografie transesofagiana
-examinare doppler arterial sau venos
-angiografie coronariana
-angioCT cardiac
-RMN cardiac
-Tilt Test
-Studiu electrofiziologic

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.