Implantul dentar reprezinta un surub cu dimensiuni similare cu dintii naturali, fiind realizat din titan (cel mai frecvent intalnit) – care este un metal 100% biocompatibil cu tesuturile umane, sau mai nou din zirconiu, fiind si acesta biocompatibil cu tesuturile umane. Implantul dentar inlocuieste astfel o radacina care a fost pierduta in urma unei extractii sau a altor complicatii stomatologice, sau o radacina care nu mai poate fi salvata si trebuie sa fie inlocuita.
Pentru inlocuirea unui dinte lipsa, nu este suficient doar implantul dentar, care practic este surubul introdus in os pentru a inlocui radacina dintelui lipsa. Pe acest surub inserat, se va infileta ulterior, un alt element denumit bont protetic – care completeaza implantul dentar si este situat pe partea exterioara a gingiei, acolo unde lipseste coroana dentara. Peste acest element, se va atasa coroana dentara finala care poate fi realizata din diferite materiale, precum: metalo-ceramice, zirconiu-ceramica, integral din zirconiu sau ceramica presata.
Dupa inserarea implantui dentar se astepta o perioada de 3-6 luni, denumita si perioada de osteointegrare. In aceasta interval, corpul pacientului va crea tesut osos nou, care se va depune in jurul filetelor implantului, astfel incat implantul se va stabiliza foarte bine in interiorul osului in care a fost inserat. Dupa osteointegrare, pacientul se va prezenta din nou la medicul de specialitate pentru a incepe procedurile de realizare a coroanei dentare finale.