Estetica dentara sau stomatologia cosmetica, in termeni stiintifici reprezinta o ramura a stomatologiei care se preocupa atat de aspectul functional, dar mai ales de aspectul estetic al danturii.
Estetica dentara este nu numai o stiinta, este si o forma de arta, este o carte de vizita a medicului dentist, prin rezultatele obtinute si a pacientului, deoarece completeaza aspectul sau general si ii confera incredere in sine.
Prin intermediul unor manopere al caror grad de complexitate poate varia de la foarte simple realizate in una, maxim 2 sedinte la foarte complexe cu realizare in mai multe etape, estetica dentara ne ajuta sa obtinem zambete fermecatoare, sa redam naturaletea si sa obtinem transformari extraordinare ale zambetului.Din categoria manoperelor realizate in stomatologia cosmetica fac parte:
Albirea dentara - tratamentul de albire dentara este una din metodele folosite pentru a imbunatati aspectul danturii. Albirea este o procedura sigura si eficienta, utilizata pentru a indeparta coloratiile si petele de pe dinti. Obturatiile fotocompozite (de culoarea dintilor) - plombe, alternativa moderna la plombele din amalgam. Fatete ceramice Veneers - Fatetele dentare sunt lucrari foarte subtiri, care capata rezistenta atunci cand sunt cimentate pe dinti, compozitia din ceramica conferindu-le un aspect natural. Bondingul dentar - este procesul prin care se aplica pe smaltul dintelui un acid diluat cu scopul de a rezulta o suprafata poroasa ce va fi acoperita cu un lichid plastic, care intarit cu o lumina speciala (ultraviolete sau laser), adera mecanic la suprafata dintelui. Prin repetarea acestui proces se obtine un strat de material plastic durabil - rasini compozite - ce reda forma si culoarea naturala a dintelui. Reconturarea cosmetica a dintilor si/sau a gingiilor : se realizeaza prin indepartarea unui strat foarte subtire de smalt in scopul modificarii in sensul aducerii cat mai aproape de perfectiune a conturului dentar, pentru ajustarea lungimii si formei dintilor.