Descriere
Termenul defineste aspectul feminizat, in ceea ce priveste forma, volumul, proeminenta, dimensiunea areolei si componenta glandulara, la un barbat.
Este mai frecventa la tineri intre 14-20 de ani cand poate dispare spontan(secundar modificarilor hormonale de pubertate) sau se poate mentine uni sau bilateral. Uneori este indusa de utilizarea de hormoni si/sau suplimente alimentare(bodybuilding) sau de consumul de droguri care interfera cu productia de hormoni androgeni/estrogeni.
Formele clinice intalnite sunt:
-ginecomastia franca(glandulara) care rareori are o cauza endocrina si este forma intalnita la barbatul tanar. Se trateaza numai chirurgical si de preferat prin mastectomie subcutana(excizia tesutului glandular) -pseudoginecomastia este cresterea de volum a glandei mamare indusa predominant de tesutul grasos si este mai frecventa la barbatul adult. Beneficiaza de tratament chirurgical prin lipoaspiratie. -formele mixte au atat tesut glandular cat si tesut adipos care determina volumul sanului si ca urmare tratamentul chirurgical presupune o combinatie intre lipoaspiratie completata cu excizie din tesutul glandular.
Indicatii
Diferenta intre cele 3 forme se face prin examen clinic-palpator-tesutul glandular avand consistenta crescuta,ferma, comparativ cu tesutul adipos care este moale si flasc.Ideal, diferentierea se face prin examen echografic al regiunii mamare. Testele endocrinologice sunt indicate in cazul ginecomastiei glandular pentru detectarea unor eventuale anomalii endocrine.
Procedura
Cel mai frecvent se combina lipoaspiratia tesutului adipos in exces cu excizia tesutului glandular retroareolar prin abord(incizie) periareolara. Exista cazuri in care este necesara corectia excesului de piele care ramane dupa indepartarea excesului adipo-glandular, iar aceasta se face fie prin excizie cutanata periareolara sau, mai rar, prin incizii verticale sau transversale .
Riscuri/complicatii
-comune cu ale lipoaspiratiei-serom, hematom -risc de infectie determinat de zona paroasa care trebuie rasa preoperator -zona de anestezie pasagera -excizia exagerata determina alterarea reliefului zonei pectoral prin aparitia unei depresiuni greu de mascat
Caracteristici
-interventia chirurgicala dureaza 1,5-2 h si se efectueaza cu anestezie generala -necesita 0-1 zile de spitalizare -nu este dureroasa -pacientul are obligatia de a purta pansament compresiv sau o vesta speciala 2-4 saptamani -evita expunerea la soare 1 luna postoperator -poate relua activitatea fizica/gimnastica/bodybuilding dupa 4-6 saptamani