Sau dezvoltarea sanilor la barbati, este o afectiune aparuta fie datorita dezechilibrelor hormonale (tratament hormonal, anabolizante etc.), fie unei constelatii hormonale determinate genetic. Lipsa exercitiilor fizice, combinata cel mai adesea cu ingrasatul poate duce, de asemenea, la acumularea unor depozite de lipide deasupra muschilor pectorali, care vor da un aspect neplacut cu aparitia sanilor la barbati.Marirea temporara din pubertate nu e considerata afectiune.
Tesutul glandelor mamare creste in dimensiuni ca rezultat al unui nivel crescut in organism de estrogen (un hormon feminin) sau al nivelului scazut de testosteron (hormonul sexual masculin care mentine caracterele sexuale masculine). Se estimeaza ca intre 40 si 60 % din barbati sufera de aceasta afectiune, dar din fericire, in majoritatea cazurilor reprezinta doar un defect estetic minor. Cand cresterea sanilor e prea mare, poate fi corectata prin chirurgie estetica.Sanul e format (si la barbati) din glanda mamara si tesut gras. Ginecomastia poate fi predominant grasoasa, predominant glandulara, sau ambele tesuturi sa fie in exces.In functie de aceasta, tratamentul e diferit.
Lipoaspiratie daca e mai multa grasime.Sau extirparea glandei mamare (mastectomia subcutanata) daca e predominanta glandulara.Interventiile se pot face atat in anestezie locala cat si generala, in functie de anvergura operatiei. Se aplica un corset care va ajuta vindecarea, pentru 2-4 saptamani. Cicatricile sunt mici si plasate asa incat sa fie aproape invizibile. Durerile sunt minime si cedeaza la calmante obisnuite. Se evita eforturile intense pentru o luna.
Rezultatul e vizibil imediat si se imbunatateste in urmatoarele luni.Adevaratul castig e cel de ordin psihic, mai ales la tineri. Creste increderea in sine, scapa de compexele de inferioritate si devin mai sociabili cu sexul opus.