hirurgia faciala sta la originile chirurgiei estetice, origini care sunt insa foarte indepartate.
Primele documente o plaseaza in timp cu mai mult de 4000 de ani in urma, in India, cand chirurgii faciali incercau sa refaca nasul retezat al unor infractori pedepsiti prin mutilari ca pedeapsa pentru infractiuni.
De-a lungul istoriei omenirii, atat in Grecia antica, in Imperiul Bizantin, in perioada Renasterii cat si in perioada moderna, preocuparea de refacere a defectelor s-a concentrat in zona fetei, aceasta fiind mai expusa vederii decat corpul.
Dupa primul razboi mondial, atatea mutilari faciale s-au inregistrat, incat a luat nastere o noua specialitate – cea de chirurgie plastica, infiintata de un chirurg american specialist in chirurgia capului si gatului.
Totodata s-au pus la punct numeroase tehnici de refacere a defectelor faciale.
De aici si pana la aplicarea lor pe persoane sanatoase, care doreau o mascare a trecerii timpului, nu a mai fost decat un pas.
Acum ar fi de spus ca liftingurile faciale si corectia de nas in scop estetic se practicau de peste 100 de ani! Sigur ca in ziua de azi tehnicile sunt mult mai variate, bine standardizate, iar aparatura dezvoltata pentru acest scop e de mare ajutor, reducand riscurile si asigurand o vindecare rapida.
Liftingurile faciale sunt numeroase si specializate sa trateze diferite regiuni ale fetei: inferioara, centrala, frunte si/sau sprancene.
Rinoplastia are reguli atat de clare incat aproape totdeauna se obtine ce dorim.Buzele si pometii se maresc in 10 minute, cercanele dispar in 15 minute. Pleoapele si corectarea urechilor se fac rapid, frecvent in anestezie locala si cu o vindecare in cateva zile! Aplicarea unor implante faciale e deseori facuta in anestezie locala cu recuperare rapida.
Pentru ca fata este un segment de corp cu sute de formatiuni anatomice, fiecare cu o dinamica proprie, fie sinergica, fie antagonista, s-au dezvoltat tehnici care se adreseaza diferitelor etaje faciale: superior, mijlociu, inferior.
Un chirurg trebuie sa cunoasca atat anatomia cat si dinamica acestora pentru a propune cele mai bune si eficiente solutii.
Datorita acestei complexitati nici o tehnica nu rezolva toate problemele.
Pentru textura pielii si riduri se folosesc metode nechirurgicale. Pentru refacerea volumelor sa fac injectari sau implante faciale.
Pentru caderea trasaturilor se fac liftinguri.
Pentru nas, barbie si urechi se fac interventii de corectii.
Evident ca fiecare metoda are rezultate in directia in care actioneaza, dar retineti ca un lifting facial nu trateaza ridurile, asa cum injectia cu toxina botulinica nu o sa ridice