In trecut marirea rosului de buza se facea prin metode chirurgicale - taierea deasupra buzei, eliberarea frenului dintre buza si gingie prin plastia V- Y, taierea la baza nasului, implantarea de tesuturi proprii (derm, muschi sau grasime). Insa aveau unele dezavantaje ca: interventii mai lungi, lasau cicatrici sau rezultatele erau greu reversibile in situatia unei nereusite. Rareori se mai practica in ziua de azi.Implantarea de tesuturi proprii, in special grasime, se mai face sporadic, chiar si la noi. Desi sunt teorii care spun ca prin amestecul grasimii cu anumite solutii fabricate de om ar stimula celulele STEM, aceasta teorie nu e inca dovedita. Se stie ca grasimea injectata se resoarbe 50% in doi ani, iar in timp poate duce la formarea de noduli fibrosi.Intai se recolteaza gasimea de pe o alta zona, iar pentru un rezultat bun trebuie repetata operatia de 2-3 ori, la 3 luni interval. In plus, timp de 2 saptamani buzele sunt umflate si prezinta vanatai. Iar daca slabiti, si buzele slabesc!In ziua de azi insa, numeroase companii au dezvoltat substante, care vin in seringi preambalate, si care se injecteaza in mai putin de 10 minute, cu rezultat vizibil imediat si fara sa necesite analize sau testari prealabile.
Substantele se impart in functie de timpul de resorbtie (temporare sau permanente) si de compozitia chimica:
- acid hialuronic - resorbabil in 4-12 luni ;
- sustante pe baza de calciu - resorbabil in 18-24 de luni;
- colagen - care provine de la animale si poate cauza reactii alergice; se resoarbe in 3-6 luni; !necesita testare!
- semipermanente - geluri acrilice - se resorb in 2-4 ani, dar fiind substante straine de corp pot creea reactii de respingere (noduli sau abcese!);
- substante permanente (silicon, geluri acrilice)- dar fiind substante straine de corp pot creea reactii de respingere (noduli sau abcese!).
Din acestea se pare ca cel mai tolerat e Acidul Hialuronic! E singurul acceptat in orice parte de pe glob! Celelalte substante nu au omologare in majoritatea tarilor pentru a fi injectate in buze! Rata de complicatii la aceste substante ajunge la 15%, si cel mai frecvent duc la umflarea buzelor cu formare de abcese si noduli fibrosi care le deformeaza! Pretul lor redus si durata mai mare a rezultatului, e insa tentanta, atat pentru pacient cat si pentru medic!
In continuare sunt prezentate cateva cazuri. Majoritatea sunt la cateva saptamani dupa injectare, dar sunt si cateva imediat dupa injectare - la acestea buzele sunt mai rosii imediat dupa. Veti remarca faptul ca marirea de buze a fost discreta, naturala. Daca pacienta isi mai doreste, se mai poate face ulterior.