Ghidul Serviciilor
Dobos Calin, Doctor Chirurgie Estetica - Galati
inapoi la firma 3042 vizite
Poza Chirurgie faciala
Foto

 

Remodelarea nasului, sau rinoplastia este una din cele mai comune proceduri de operatie estetica efectuate astazi. Adesea, structura sau marimea nasului nu este proportionata cu celelalte trasaturi ale fetei. Remodelarea nasului corecteaza aspectul disproportionat al nasului prin modificarea marimii sau formei, a deschiderii narilor sau a unghiului dintre nas si buza superioara. In plus, tot atunci se poate corecta un defect nazal din nastere sau problemele respiratorii cronice. Este important sa stiti ca varsta minima pentru rinoplastie e de 16 ani, deoarece procedura trebuie efectuata dupa ce nasul si-a incheiat dezvoltarea.Structura nasului este compusa in principal din oase si cartilaje. Portiunea superioara a nasului este formata din oase. Portiunea inferioara a nasului este formata din cartilaje care determina forma si aspectul varfului de nas. Partea dorsala (cocoasa) e o adunare de oase si cartilaje.

 

In rinoplastia deschisa, doctorul face mici incizii inauntrul fiecarei nari, pe care le uneste la nivelul columelei. Aceste incizii ii permit doctorului sa ridice pielea de pe oasele si cartilajele nasului. Prin aceasta, se poate examina clar structura nasului si pot face ajustari precise asupra formei si structurii sale, in special asupra varfului de nas.

 

In rinoplastia inchisa, doctorul face mici incizii inauntrul fiecarei nari, fara a le uni la nivelul columelei, pielea nefiind ridicata de pe structura nasului.

Acest gen de interventie limiteaza accesul la varful de nas si deci la modificarile de aici! De aceea se observa la cei cu rinoplastie inchisa ca varful ramane prea lung sau usor curbat in jos, pentru ca nu e abordat corespunzator!

Folosind instrumente foarte mici, doctorul va remodela nasul prin indepartarea sau adaugarea de os, cartilaj si tesut pentru a obtine efectul dorit.

Laserul chirurgical, care are un efect de ardere –in general, nu se foloseste, pentru ca arsura cartilajelor nazale duce la necroza si rezultate inestetice!! Suna insa bine si sunt pacienti care vor sa plateasca mai mult pentru aceasta iluzie!O operatie de rinoplastie deschisa poate dura intre 2 si 3 ore. Interventia se desfasoara in anestezie generala. Inca mai sunt care fac acesta interventie in anestezie locala, dar: este dureroasa la un moment dat, pacientul devine agitat, iar asta duce la cresterea sangerarii, moment in care scade vizibilitatea si se poate gresi. E mai bine sa dormiti si sa nu simtiti nimic. Si chirurgul lucreaza mai relaxat si mai repede. 

 

Rinoplastia deschisa se recomanda (dupa G: Aiach): cand varful nasului trebuie remodelat (lat, bulbos, cazut, prea lung, prea „aruncat” in fata etc.), in devierile laterale, in nasuri mari sau in rinocorectii secundare, adica in peste 80% din cazuri. Cea inchisa se limiteaza doar la cateva situatii cu usoara deformare dorsala.Un alt aspect e daca se face sau nu septoplastie? Conforn unor autori (Golden si Meyer) in peste 75% din cazuri trebuie facuta si septoplastia! Forma si directia nasului e data in principal de sept („Where the sept goes, the nose goes”!), asa incat ar fi necinstit sa nu facem si septoplastia in acelasi timp, daca, desigur, e nevoie. Ne mai ia decat 10 minute in plus!Inciziile din interiorul nasului vor fi inchise cu ajutorul suturilor dizolvabile. Se aplica tampoane in nari (pentru 24-48 de ore), si o placuta pe exterior (7 zile), pentru a asigura suport si a stabiliza nasul pe masura ce se vindeca.

 

Durerile sunt minime si trec la calmante uzuale, dar o senzatie de nas si sinusuri infundate (ca la o raceala) sunt normale 2-3 zile. Veti avea vanatai si umflaturi, in special in zona superioara a fetei si in jurul ochilor. Aceste simptome vor incepe sa se disipeze in urmatoarele cateva zile dupa operatie. Vanataile dispar si puteti sa va intoarceti la munca in 7-10 zile dupa operatie. Rezultatul se vede pe loc, dar nasul se aseaza pana la 1 an de la interventie! Desi operatiile de remodelare a nasului nu sunt destinate obtinerii perfectiunii, prin ajustarea proportiei si profilului nasului, rinoplastia poate ajuta la imbunatatirea semnificativa a increderii dumneavoastra si a aspectului.

 

Exemple de rinoplastie:

 

Clasice  Sunt cele mai frecvente situatii. In general e vorba de o deformare dorsala (cocoasa), un varf prea lung si putin ingrosat, nasul in ansamblu e prea „in fata”, iar unghiul dintre nas si buza superioara e sub 90 de grade.Necesita reducerea cocoasei dorsale, reducerea proiectiei anterioare mai ales a varfului, ridicarea si definirea varfului de nas – lucru care se face cel mai bine prin rinocorectie deschisa.

 

De aditie (de adaugare)In aceste cazuri nu se ia din nas, ci se adauga!Desi in peste 95% din cazuri vorbim de micsorare de nas, exista si cazuri cand e nevoie de a mai adauga ceva in loc sa indepartam (rinoplastie de aditie), pentru un rezultat natural. Si atunci e nevoie fie de cartilaj propriu recoltat din sept, ureche, coasta sau creasta iliaca, fie de implant nazal siliconic modelabil. Procedura implica formarea unui buzunaras in care se aplica oricare din implante, cu sau fara remodelarea discreta a cartilajelor sau oaselor nazale, urmata de fixarea lui in pozitie prin pansament si/sau fire.

 

LaterodeviateSunt cazurile in care nasul deviaza de la linia de mijloc a fetei intr-un mod vizibil asimetric.Pot coexista si cu alte deformari: de cocoasa, varf sau sept. Necesita rinocorecrie deschisa si septoplastie, fara echivoc!

 

MinoreSunt cele mai de finete! La un nas mare si vizibil deformat, aproape orice i se face, va arata mai bine, chiar daca e imperfect.La nasurile cu defecte minore insa, trebuie foarte multa atentie si migala, deoarece aici orice imperfectiune va fi usor de remarcat! Aceste cazuri pot fi mai solicitante ca cele clasice, prin atentia la detaliu care o solicita.

 

SecundarePot fi cele mai grele interventii, pentru ca dupa o alta interventie anterioara, structura nasului e modificata. Disectia e mai greoaie, manoperele mai atente, si de multe ori e nevoie sa se adauge cartilaj din sept sau ureche pentru a intari structurile de rezistenta a nasului. Rinocorectie deschisa e cea mai frecventa alegere, dar nu singura optiune.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.