Ghidul Serviciilor
Dr. Dragus-Clinica Stomatologica- Bucuresti
inapoi la firma 347 vizite
Poza Disfunctii cranio-mandibulare
Foto

Disfunctii cranio-mandibulare – Tratarea si prevenirea diverselor tipuri de disfunctii cranio-mandibulare presupune o abordare interdisciplinara, implicand ortopedie, ortodontie si stomatologie, in functie de istoricul pacientului.

 

Disfunctii cranio-mandibulare – Cum functioneaza articulatia temporo-mandibulara

 

Articulatia temporo-mandibulara (ATM) reprezinta legatura dintre mandibula si osul temporal al craniului, fiind situata de o parte si de alta a capului in fata urechii.

Sistemul gnathosomatic este unul dintre cele mai complexe sisteme ale organismului uman. Acest sistem cranio-mandibular este de fapt un sistem cibernetic ce prezinta un raspuns la toti factorii ce il influenteaza si participa la functiile sale. Aceasta il face unul dintre cele mai complexe organe ale sistemului locomotor.

Sistemul cranio-mandibular indeplineste 6 functii importante pentru organism:

 

Disfunctii cranio-mandibulare – Cauze

 

Dat fiind ca sistemul cranio-mandibular este solicitat in permanenta, o serie de disfunctii cranio-mandibulare suparatoare isi pot face aparitia.

Sunt foarte multi factori care pot genera dureri ale articulatiei temporo-mandibulare. Printre acestea se numara:

Disfunctiile cranio-mandibulare se manifesta clinic dupa cum urmeaza:

 

Disfunctii cranio-mandibulare -Artrita temporo-mandibulara

 

Artrita reprezinta inflamatia articulatiei temporo-mandibulare. Ea poate fi de natura infectioasa, reumatoida, degenerativa.

Artrita temporo-mandibulara de origine infectioasa apare ca urmare a patrunderii de germeni patogeni in cavitatea articulara. Cauza este fie o infectie sistemica, fie extinderea uneia din vecinatate (osteite mandibulare, osteite ale osului timpanic, furuncul al conductului auditiv extern, otite medii supurate, abcese ale fosei temporale, abcese parotidiene, afectiuni parodontale).

Formele care nu ajung la supuratie sunt cel mai usor de tratat, in timp ce anchiloza temporomandibulara este cea mai grava complicatie.

Artritele gonococice se rezolva cu tratament chirurgical si antibiotice. Sifilisul provoaca in articulatia temporo-mandibulara leziuni asemanatoare cu cele din articulatiile mari.

Artrita reumatoida afecteaza in mai mica masura articulatia temporo-mandibulara.

Artrita de origine traumatica este mai putin frecventa.

Boala degenerativa neinflamatorie cea mai intalnita la capitolul disfunctii cranio-mandibulare este osteoartrita – la persoanele peste 50 ani.

 

Disfunctii cranio-mandibulare – Dislocarea articulatiei temporo-mandibulare

 

Cand mandibula ramane blocata si pacientul nu mai poate sa inchida cavitatea bucala vorbim de o dizlocare a articulatiei temporo-mandibulare. Musculatura se contracta, iar durerea este prezenta. Dislocarea acestei articulatii se produce in special la pacientii care prezinta o laxitate exagerata a ligamentelor ce inconjoara condilul.

Medicul va injecta intraligamentar substante cu rol in reducerea laxitatii. Pacientul trebuie sa aiba grija pe viitor sa evite sa isi deschida prea larg gura.

 

Disfunctii cranio-mandibulare – Repozitionare mandibulara

 

La Clinica Dr. Dragus tratamentul in cazul unor disfunctii cranio-mandibulare (discuri articulare repozitionate anterior sau median, articulatii luxate, articulatii artrotice) consta intr-o repozitionare mandibulara intr-o noua pozitie terapeutica.

Repozitionarea mandibulei se realizeaza cu ajutorul dintilor naturali, al lucrarilor protetice sau cu aparate ortodontice.

Inaintea inceperii procedurii de repozitionare cranio-mandibulare trebuie sa facem o serie de investigatii in scopul unui diagnostic corect si a unui plan de tratament complet.

Tratamentul dureaza intre 6 si 8 luni.

 

Disfunctii cranio-mandibulare – Beneficiile condilografiei

 

Cea mai noua metoda de diagnosticare exacta si rapida in caz de disfunctii cranio-mandibulare este condilografia, care va inregistra direct miscarile de dinamica ale mandibulei (protruzie-retruzie, lateralitate stanga-dreapta, mediotruzie stanga-dreapta).

Condilograful inregistreaza micronic dinamica mandibulei in toata functionalitatea ei, ceea ce permite un tratament la cele mai inalte standarde. De asemenea Clinica Dr. Dragus va mai ofera si alte echipamente de ultima generatie cum ar fi Diagnocamul pentru diagnosticarea cariilor, scaner intraoral sau microscop pentru endodontie.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.