Sinus lift sau interventia chirurgicala de ridicare a podelei sinusale este o interventie efectuata in special in scopul realizari unui implant dentar pe zona laterala a maselelor. Aceasta interventie se realizeaza atunci cand dorim sa inseram un implant dentar insa osul disponibil este mai mic in volum decat dimensiunea implantului.
Exista doua mari abordari ale acestei interventii si anume Sinus Lift Inchis si Sinus Lift Deschis. Alegerea uneia sau alteia tine in primul rand de necesitate si apoi de priceperea medicului stomatolog care realizeaza aceasta interventie.
Cu toate acestea interventia chirurgicala duce la acelasi rezultat, ridicarea podelei sinusale pentru a acomoda un implant dentar. Dar sa le luam pe rand.
Sinus Lift Inchis
Procedura prin care realizam aceasta interventie este total diferita de aceea pentru sinus lift deschis insa rezultatul final este acelasi – ridicarea podelei sinusale. Apelam la Sinus Lift Inchis atunci cand avem nevoie sa ridicam mebrana sinusala nu mai mult de 2-3 mm.
Pentru a realiza acest lucru avem la dispozitie mai multe variante. Clasic, se realizeaza o gaura in locul in care urmeaza sa se puna implantul, spre exemplu de 6 mm adancime, pana ajungem sa lovim corticala sinusala, dupa care prin presiune aplicata pe aceasta, urmeaza fracturarea ei si decolarea mucoasei.
Tot in aceeasi sedinta se insera granulele de os si implantul dentar acesta avand o stabilitate primara buna.
Sinus Lift Deschis
Spre deosebire de Sinus Lift Inchis, unde abordarea se face relativ simplu, in interventia de sinus lift deschis aceasta este mult mai complicata si se face prin realizarea unei comunicari cu sinusul maxilar pin zona laterala.
In chirurgia dentara aceasta inetrventie este dedicata in ceneral medicilor cu experienta pentru ca necesita un grad ridicat de precizie.
Prin intermediul acestei interventii reusim sa ridicam podeaua sinusala si 10-12 mm fara sa avem grija unei fracturari a membranei. Aceasta interventie se realizeaza atunci cand cantitatea de os este de sub 4 mm. Uneori pacientii ajung cu mai putin de 1mm os. Prin aceasta procedura putem aditiona suficient de mult os cat sa punem un implant trainic.