Socializarea cainelui si importanta ei
Un caine socializat este un beneficiu pentru proprietar si dresor. Un caine socializat inseamna familiarizarea cu obiecte, fiinte, fenomene si situatii diferite. Un caine nesocializat se va adapta cu greu sau nu se va adapta unui mediu necunoscut si diferit. Este important ca in primul an de viata sa confruntati cainele cu medii, zgomote, animale, obiecte fixe sau mobile, in miscare. Lipsa socializarii va afecta intrarea in programul de dresaj si lipsa atentiei, fixarea comenzilor. Iesiti cu cainele cel putin 1 ora pe zi pentru plimbare si familiarizarea cu mediu extern. Cainele trebuie incurajat in diversele obstacole ce le intilneste pe parcursul plimbarii lui. Socializarea este bine sa se faca concomitent sau inainte de inceperea unei etape de dresaj.
Deprinderea cu grupurile de persoane
Cainele nu trebuie sa se sperie in apropierea grupurilor galagioase de oameni.
Deprinderea cu zgomotele (rateuri, foc de arma, petarde)
In momentul producerii unor zgomote puternice in apropierea cainelui, acesta nu trebuie sa se sperie sau sa o ia la fuga.
Deprinderea cu terenurile virane (locuri unde copiii joaca fotbal etc)
La trecerea prin locurile unde se practica anumite activitati in grupuri de oameni, cainele trebuie sa ramana indiferent fata de acestia.
Deprinderea cu diferite animale (caini, pisici, cai etc)
Cainele va fi invatat sa nu atace diferitele animale cu care vine in contact.
Deprinderea cu diferite forme volumetrice mari (statui, etc)
La trecerea prin parcuri, unde exista diferite statui, cainele poate manifesta o senzatie de frica la vederea acestora. Va fi invatat cu diferitele forme (statui, tomberoane, etc) pentru a ramane indiferent in prezenta lor.
Nu uitati, dat cainelui posibilitatea sa cunoasca cat mai multe locuri. Chiar daca va e teama sa mergeti cu cainele prin locuri mai aglomerate, faceti acest lucru!
Ajutati cainele, dandu-i curajul si puterea de a trece peste aceste probleme.