Ghidul Serviciilor
Clinica Dr. Florin Juravle
inapoi la firma 471 vizite
Poza Medicina estetica
Foto

Peeling-ul chimic, cunoscut si sub numele de exfoliere chimica sau derma-peeling, este o tehnica folosita pentru a imbunatatii aspectul pielii. Pe percursul acestui tratament, preparatul chimic aplicat pe piele, determina aparitia unor vezicule si mai apoi, duce la exfolierea suprefetei cutanate. ”Noua piele” este mult mai catifelata si mai putin ridata, dar este temporar sensibila la razele solare.

Cui se adreseaza peeling-urile chimice?

Acesta procedura (peelingul chimic) poate fi efectuata pe fata, gat sau maini si este folosita pentru a indeparta ridurile fine de sub ochi si din jurul gurii, precum si pe cele rezultate ca urmare a expunerii la soare, imbatranire sau factori ereditari. De asemenea, se adreseaza persoanelor cu anumite tipuri de acnee sau cu cicatrici postaceneice, reduce pistruii si petele solare, precum si hiperpigmentarile postgestationale (melasma) sau aparute dupa tratamentele cu contraceptive orale.

Candidatul eligibil?

De obicei, persoanele cu piele si par deschise la culoare sunt candidatii ideali pentru peeling-urile chimice (fototip I-III Fitzpatrick), dar si cele cu ten mai inchis pot obtine rezultate bune, in functie de tipul de probleme pentru care a fost indicat.

Pregatirea si planificarea unei astfel de proceduri

Peeling-ul chimic poate fi efectuat numai de catre un medic, in cabinet, pentru peeling-urile pe baza de AHA si TCA nefiind necesara anestezia. Inainte de un peeling chimic, discutia cu medicul dumneavoastra ar trebui orientata in directia asteptarilor, beneficiilor si riscurilor, perioada de recuparare si costurile. Nu uitati sa mentionati medicului daca sunteti in tratament cu antibiotice sau antivirale, intrucat exista unele medicamente fotosensibilizante. De obicei, dupa peeling-urile superficiale nu este necesara o ingrijire asistata.

Tipuri de peeling-uri

Exista o gama variata de peeling-uri chimice, asa cum exista si o mare varietate de produse chimice, fiecare cu proprietatile lor. Peeling-ul cu fenol contine cea mai concentrata solutie si produce o curatare in profunzime a pielii, iar TCA-ul (acid tricloracetic), in concentratii diferite, este considerat un peeling de profunzime medie. Peeling-urile cu acid glycolic si alfahidroxiacizi sunt considerate a fi blande, fiind frecvent recomandate si in tratamentele de intretinere pentru acasa.

Peeling-ul cu alfahidroxiacizi si Acid glycolic

Alfahidroxiacizii, cum ar fi acidul glycolic, lactic sau acizii din fructe, au devenit populari datorita proprietatii lor de a indeparta celulele moarte de pe suprafata pielii. Inca de pe vremea reginei Cleopatra, cunoscuta si pentru baile frecvente in lapte de capra, bogat in acid lactic, aceste peeling-uri blande au fost incluse de-a lungul timpului in produse de intretinere cosmetica, distribuite liber in farmacii, dar cu concentratii prea mici pentru a obtine efecte notabile (<10%). Peelingurile cu alfahidroxiacizi, in concentratii ce variaza de la 30-70%, efectuate doar de catre medic, indeparteaza startul cornos al pielii ( celulele moarte), lasand o piele cu o textura mai fina si mai radianta, fiind indicate in indepartarea ridurilor fine, diferentelor de pigmentatie si acneei. Este binecunoscut rolul acidului glicolic in a stimula productia de colagen, proteina ce confera structura pielii.

Avantaje: recuperarea este rapida, in mai putin de 12 ore, nu se formeaza cruste, exfolierea nu este notabila si de obicei sint necesare peelinguri repetate. Se recomanda protectie solara cu SPF>15 pe o perioada de 8 saptamani.

Pregatire: cu cel putin o saptamana inainte de peeling se opreste aplicarea cremelor sau lotiunilor pe baza de acid retinoic sau Retin-A, de asemenea se inceteaza aplicarea cremelor de gomaj sau exfoliere. Nu se foloseste crema sau ceara depilatorie, iar barbatii nu au voie sa se epileze in ziua in care vor efectua peelingul.

Procedura: dupa curatirea fetei cu solutii speciale, acidul glycolic este aplicat cu o pensula evitand zonele mai sensibile (pleoape, buze) si este lasat sa actioneze timp de 2-5 minute, cu cat timpul mai lung cu atat mai mult produsul patrunde mai bine. O data timpul scurs, indepartarea acidului se face mecanic (tifon imbibat cu apa) si chimic (solutii ce neutralizeaza acidul glycolic).Dupa tratament, pielea capata o culoare rosie care dispare in maxim 12 ore. Tratamentul poate fi repetat la interval de saptamani sau luni pentru imbunatatirea si mentinerea aspectului proaspat al pielii, precum ca pretratament pentru peeling TCA.

Peeling-ul cu Acid Tricloracetic (TCA)

Acidul tricloracetic (TCA), folosit in concentratii variate, pentru un peeling de profunzime medie, reduce ridurile fine de suprafata si problemele de pigmentare ale tenului. Sunt necesare mai multe sedinte de peeling, distantate la 2-3 luni,si uneori, pentru a le creste eficacitatea, medicul v-ar putea recomanda combinarea acestor peeling-uri cu alte proceduri de rejuvenare, inclusiv mezoterapia sau rejuvenarea Laser.

Consideratii: este un peeling mai profund ce se adreseaza unor defecte cutanate mai importante, ce nu pot fi rezolvate folosind peelingurile superficiale, uneori fiind necesare mai multe tratamente. Crustificarea este maxima la 48 de ore,iar dupa 2-3 zile crustele incep sa cada spontan cu atenuare progresiva in 7-10 zile.Pentru a usura procesul de descuamare, se recomanda aplicarea unor unguente cu antibiotic si uneori este necesara administrarea de antibiotic postpeeling.

Procedura: dupa curatirea fetei, acidul tricloracetic se aplica cu ajutorul unor betisoare de vata, cu una sau mai multe treceri pana cand se produce efectul de “frosting”, adica pielea capata un aspect alb sidefiu, de inghetare. Discomfortul resimtit de pacient este suportabil si poate fi combatut prin ventilarea fetei. Un peeling pe baza de TCA nu dureaza mai mult de 15 minute si odata timpul scurs , solutiua chimica se indeparteaza prin spalare abundenta cu apa sau cu ajutorul solutiilor neutralizante.

Pot fi necesare doua sau mai multe peelinguri TCA pot fi necesare pentru a obtine rezultatele dorite, acestea pot fi efectuate la intervale de cateva luni. Dupa cateva minute pielea devine rosie, edematiata iar in cateva ore fata se acopera de cruste maronii la maxim 48 de ore, care incep sa cada dupa 2-3 zile, fiind interzisa smulgera crustelor, existand riscul de aparitie de rani si formare de cicatrici.

Reintegrarea sociala se face de obicei dupa 1-2 saptamani, cand roseata si edemul au diminuat si cand, este permisa aplicarea de produse de machiaj. Dupa tratament este total interzisa expunerea directa la soare 2-6 luni postpeeling si este necesara folosirea cremei cu factor de protectie solara.

Complicatiile posibile dupa peelingul chimic sunt legate direct de agresivitatea acestuia.

Cicatricile sunt foarte putin probabil sa apara dupa peelingurile superficial,pe cand peeligurile medii si mai ales cele profunde, pot prezenta acest risc.

Prin indepartatea stratului cornos al pielii (celulele moarte), pori pot parea deschisi, dilatati,dar aceasta este doar o situatie temporara pana la diminuarea eritemului si al edemului.

Infectiie, desi rare, pot fi legate de preexistenta unor suferinte locale(acne pustuloasa, infectii herpetice), fiind de preferat amanarea interventiei in astfel de situatii.

Este absolut necesar ca pacientilor sa li se precizeze ca pigmentarile neuniforme (depigmentari, hiperpigmentari), pot fi evitate prin limitarea utilizarii de medicamante fotosensibilizante, contraceptive orale, expunerile directe la soare, fara protectie chimica( factor ecran) sau mecanica ( palarii cu boruri largi) sau chiar sarcina la mai putin de 6 luni de la peeling.

Peeling-ul chimic este un procedeu relativ sigur, insotit de un grad mare de satisfactie,. complicatiile prezentate mai sus fiind rare.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.