Ghidul Serviciilor
Clinica Orl Dr. Mocanu Bucuresti
inapoi la firma 7840 vizite
Poza Rinosinuzita cronică

 

 

RINOSINUZITA CRONICĂ

Sinuzita cronică este o boală comună în care cavitățile ce înconjoară căile aeriene nazale (sinusurile) se inflamează și formează edeme timp de cel puțin 8 săptămâni, în ciuda unui tratament medicamentos corect efectuat.

Cunoscută și ca rinosinuzită cronică, această boală interferă cu drenajul sinusurilor și cauzează acumularea mucusului in cavitați. Dacă aveți rinosinuzită cronică, poate fi mai greu să respirați pe nas. Zona din jurul ochilor și fata pot fi umflate și puteți avea durere (presiune) facială și dureri de cap (cefalee).

Sinuzita cronică poate fi cauzată de o infecție, dar poate fi cauzată și de creșterea unor formațiuni în sinusuri (polipi nazali) sau de o deviație de sept. Cel mai adesea, sinuzita cronică afectează tinerii și adulții de vârstă mijlocie, dar poate afecta și copiii.

 

Diagnostic

Pentru a determina cauza simptomelor, doctorul va testa sensibilitatea la nivelul nasului sau gâtului. Pentru a fi mai ușoară vizualizarea căilor nazale, doctorul va folosi un instrument pentru a menține nasul deschis, apoi va aplica medicamente ce produc constricția vaselor de sânge din culoarul respirator și va introduce o lumină în pasajul nazal pentru a urmări inflamația sau lichidul. Inspecția vizuală va ajuta la excluderea condițiilor fizice care determină sinuzita, cum sunt polipii nazali sau alte anormalități.

Alte metode pentru a stabilirea diagnosticului de sinuzită cronică:

 

Tratamentul medicamentos

Doctorul vă poate recomanda un tratament pentru ameliorarea simptomelor sinuzitei. Acesta poate include:

Trebuie reținut că unele dintre aceste medicamente pot agrava sinuzita. Metode mult mai eficiente de administrare a medicației pentru sinusuri sunt încă studiate.

Antibioticele sunt câteodată necesare în sinuzită dacă aveți o infecție bacteriană. Cu toate acestea, sinuzita cronică este adesea cauzată de alte microorganisme decât bacteriile, de aceea antibioticele nu au întotdeauna efect.

Imunoterapia. Dacă alergiile contribuie la sinuzită, injecțiile antialergice (imunoterapie) care ajută la scăderea reacției organismului la alergeni specifici pot trata boala. Acest tratament inca se află în studiu

Tratamentul chirurgical

Dacă sinuzita continuă să reziste la tratament sau medicație, chirurgia endoscopică a sinusurilor poate fi unica soluție de rezolvare a problemei. Pentru această procedură, chirurgul introduce prin nări un endoscop (un tub cu o lentilă care mărește) și o cameră video, echipament ce îl ghidează către sinusuri. De asemenea, se folosesc instrumente speciale miniaturizate pentru a îndepărta polipii sau alte obstrucții care blochează fluxul aerului sau al fluidelor din sinusuri sub ghidaj videoendoscopic. Chirurgul va lărgi deschiderile sinusurilor în cavitatea nazală pentru a îmbunătăți drenajul și cu un instrumentar special și optici (endoscoape) angulate poate pătrunde în fiecare sinus în parte pentru a îndepărta polipii sau acumulările de mucoasă patologică și mucoasă îngroșată care obstruează din interior ostiumurile sinusale.

 

Complicații

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.