Se ştie că prima vizită la cabinetul stomatologic are loc de cele mai multe ori în situaţii de urgenţă: când doare ceva, când a aparut un abces, când se mişcă vreun dinte sau s-a produs vreun traumatism etc. Este valabil atât pentru adulţi, cât şi pentru copii.
Noi, prin jocuri care sa starneasca curiozitatea copiilor, prin relatarea unor povestioare interesante reusim sa ajungem pe aceeasi lungime de unda cu copiii si sa le rezolvam problemele fara sa-si dea seama cum a trecut timpul si mai ales fara sa aiba experiente neplacute. La noi in cabinet nu exista cuvantul durere. Copiii abia asteapta sa revina, ca sa-i surprindem cu lucruri noi!
Ne ajuta ca manoperele sa fie foarte bine suportate si personalul auxiliar care interactioneaza foarte bine cu copiii, cat si tehnicile moderne care sunt mult mai putin agresive. Putem trata dintisorii fie cu obturatii coronare, obturatii de canal, putem face sigilari sau extractii. Pe copii ii instruim cum sa faca periajul si ce alimente fac bine sau rau ditisorilor.
Metodele moderne de tratament si preventie asigura un confort din punct de vedere al managementului si controlului asupra leziunilor carioase. Materialele au avansat atat de mult incat copiii sunt supusi unor manopere nedureroase si de scurta durata. Se folosesc materiale care se aplica extrem de usor, cu interventie minima asupra dintelui. Materialul elibereaza fluor intr-o cantiate mare, astfel incat se incetineste procesul carios pana la schimbarea dintelui. Exista variante coloristice, astfel incat se poate observa foarte usor pierderea integritatii restaurarii. Daca in momentul prezentarii copilului caria a ajuns la nerv, nu se poate evita tratamentul endodontic.
Sigilarea este metoda de electie in ceea ce priveste prevenirea aparitiei leziunilor carioase pe dintii permanenti tineri. Este complet neinvaziva( fara freza),curatandu-se mai intai dintele si apoi aplicandu-se doar cateva substante si materialul de sigilare. Sunt folosite materiale in contrast cu dintele pentru a putea avea control asupra integritatii sigilarii.
Foarte important de stiut este ca din dintii de lapte integri se pot recolta celule stem. Dintii folositi sunt incisivii si caninii sanatosi cu mobilitate nu foarte accentuata si fara ca acestia sa fi fost supusi vreunei radiografii in ultimele 2-3 saptamani.