Managementul deseurilor a devenit o obligativitate pentru toti factorii economici.
Deseurile constituie adesea o sursa de poluare. Însa deseurile bine gestionate pot fi o sursa valoroasa de materiale reciclabile, care pot fi reutilizate în proportie de 100%. Din pacate, România recicleaza doar 14% din cantitatea totala a deseurilor generate. Implementarea managementului deseurilor duce la diminuarea cantitatii de deseuri generate în mediul înconjurator. Reutilizarea partilor recuperabile ale unui produs devenit deseu duce la economisirea de anumite resurse naturale.
Abordarea Uniunii Europene în domeniul gestionarii deseurilor se bazeaza pe 3 principii majore:
Prevenirea generarii deseurilor – factor a fi considerat foarte important în cadrul oricarei strategii de gestionare a deseurilor. Prevenirea este bazata în principal pe schimbarea de comportamente în vederea reducerii cantitatii de deseuri generate.
Reciclare si reutilizare – încurajarea unui nivel ridicat de recuperare a materialelor componente ale unui produs. Recuperarea se face prin reciclare.
Îmbunatatirea metodelor de eliminare finala a deseurilor. Se procedeaza la eliminarea monitorizata a deseurilor care nu mai pot fi recuperate, în conditii de siguranta.
În România activitatea de gestionare a deseurilor este fundamentata de Legea 211/2011 privind Regimul deseurilor, care implementeaza o serie de directive ale Consiliului Europei. Printre obligativitati se regaseste evidenta gestiunii deseurilor si raportarea anuala a acesteia catre Agentia pentru Protectia Mediului. Obligativitatea întocmirii evidentei gestiunii deseurilor revine tuturor operatorilor economici, generatori de deseuri, indiferent de activitate. Pentru a putea respecta prevederile mentionate anterior, dupa aparitia deseurilor este necesara identificarea, clasificarea si codificarea (conform HG 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzând deseurile, inclusiv deseurile periculoase) corecta a tuturor tipurilor de deseuri generate si predarea acestora catre colectori autorizati.
DSA Environment va ajuta, prin managementul deseurilor, cu încadrarea corecta a deseurilor generate, o fisa a generatorului de deseuri si evidenta gestiunii deseurilor.
Aceasta evidenta este raportata anual catre Agentia pentru Protectia Mediului, daca nu este dispus altfel în actele de reglementare.
Lipsa evidentei gestiunii deseurilor se sanctioneaza conform legii cu amenda de la 15 000 lei la 30 000 lei.