Ghidul Serviciilor
Dsa Environment - Consultanta De Mediu Bucuresti, Ilfov
inapoi la firma 79 vizite
Poza Obtinerea actelor de reglementare
Foto

Obtinerea actelor de reglementare (autorizatie si acord de mediu, acord de preluare ape uzate)
Obtinerea actelor de reglementare presupune mai multe demersuri.

Autorizatia de Mediu
Înainte de a începe orice activitate economica, este important sa identificati codul CAEN alocat. Anumite activitati ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului înconjurator si în acest caz se impune obtinerea autorizatiei de mediu.

Autorizatia de mediu este un act administrativ prin care se stabilesc conditiile si parametrii de functionare a activitatii cu posibil impact semnificativ asupra mediului. Autorizatia de mediu se emite cu conditii speciale impuse titularului de activitate, iar nerespectarea acestora poate duce la suspendarea autorizatiei. În cazul ignorarii reglementarilor, desfasurarea activitatii este interzisa.

Autorizatia de mediu se solicita si se obtine atât pentru desfasurarea activitatilor existente, cât si pentru începerea activitatilor noi.

Scopul autorizatiei de mediu este acela de a proteja mediul înconjurator prin stabilirea cadrului de functionare si a obligatiilor legale.

Cadru legal
Ordonanta de urgenta nr. 195/2005 privind protectia mediului cu modificarile si completarile ulterioare;
Ordin nr. 1798 /2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizatiei de mediu;
Ordinul nr. 1171/2018 pentru aprobarea Procedurii pentru aplicarea vizei anuale a autorizatiei de mediu si autorizatiei integrate de mediu;
Ordinul nr. 324/2019 pentru modificarea si completarea anexei la Ordinul nr. 1.171/2018 privind aprobarea Procedurii pentru aplicarea vizei anuale a autorizatiei de mediu si autorizatiei integrate de mediu.
În cele mai multe cazuri, autoritatea competenta pentru derularea procedurii de emitere a autorizatiei de mediu este Agentia pentru Protectia Mediului teritoriala.

Odata cu obtinerea autorizatiei de mediu, trebuie sa respectati prevederile autorizatiei efectuând toate raportarile impuse prin aceasta. În caz contrar, autorizatia de mediu poate fi suspendata.

Revizuirea autorizatiei de mediu este necesara atunci când intervin modificari ale obiectului de activitate sau schimbari ale datelor care au stat la baza emiterii acesteia.

Cu ce va putem ajuta?
identificarea codurilor CAEN specifice activitatii propuse a fi desfasurate de dvs. pentru stabilirea necesitatii obtinerii Autorizatiei de mediu;
întocmirea si depunerea documentatiei tehnice la Agentia pentru Protectia Mediului;
publicarea anunturilor specifice de mediu;
identificarea neconformitatilor privind protectia mediului legate de amplasament;
asigurarea suportului tehnic pe tot parcursul procedurii de autorizare pâna la obtinerea acesteia de catre beneficiar;
asistarea sau reprezentarea societatii dvs. în relatia cu autoritatile de mediu si elaborarea unor planuri de masuri în urma vizitelor facute de acestea;
derularea unor activitati de monitorizare a calitatii mediului, solicitate prin Autorizatia de Mediu.
Functionarea fara autorizatie de mediu poate fi sanctionata cu amenda între 30 000 lei si 60 000 lei pentru persoane juridice.

Acordul de Mediu
Acordul de mediu este actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului prin care sunt stabilite conditiile, si dupa caz, masurile pentru protectia mediului. Aceste reglementari trebuie respectate în cazul realizarii unui proiect.

Obtinerea acordului este obligatoriu pentru proiecte publice ori private sau pentru modificarea ori extinderea activitatilor existente, care pot avea impact semnificativ asupra mediului.

Procedura de reglementare si competentele de emitere a acordului de mediu sunt prevazute în Hotarârea nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului. De asemenea, ea apare si în Ordinul MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

Acordul de mediu îsi pastreaza valabilitatea pe toata perioada punerii în aplicare a proiectului.

Documente necesare
cerere pentru eliberarea acordului de mediu;
certificatul de urbanism emis în conditiile legii privind autorizarea executarii lucrarilor de constructie;
plan de situatie, anexa la certificatul de urbanism ;
plan de încadrare în zona;
memoriu de prezentare;
dovada platii tarifului aferent.
Cu ce va putem ajuta?
suport în elaborarea planurilor sau programelor;
întocmirea si depunerea documentatiei;
suport in implementarea masurilor necesare;
Acordul de preluare ape uzate
Acordul de preluare ape uzate reprezinta documentul scris, emis de catre societatea responsabila cu alimentarea cu apa si serviciul public de canalizare din localitati. În baza lui, se permite evacuarea apelor uzate în retelele de canalizare sau în statiile de epurare. În plus, se stabilesc conditiile si parametrii cantitativi si calitativi ai apelor uzate.

Multi dintre operatorii economici, chiar daca sunt utilizatori ai serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare, nu stiu ca le revine obligatia de a obtine acordul de preluare ape uzate.

Conditiile obtinerii acordului de preluare ape uzate difera de la un operator de servicii la altul.

Documente necesare
Documentatia tehnica în baza careia se elibereza acordul de preluare ape uzate cuprinde:

memoriul de prezentare si declaratie;
planul de prevenire si interventie în cazul poluarilor accidentale si lista cu utilizatorii racordati la reteaua de canalizare interna(daca este cazul).
Suplimentar, beneficiarul trebuie sa puna la dispozitia operatorului, planul retelelor de apa si canalizare.

Operatorul retelei de canalizare poate solicita suplimentar documentatii, studii, buletine de analiza, etc. în functie de specificul activitatii desfasurate.

Acordul de preluare ape uzate se elibereaza în maxim 30 de zile de la data depunerii cererii si este valabil maxim 24 de luni. El poate fi reînnoit cu 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate.

Dupa obtinerea acceptului de evacuare este important sa verificati daca în document sunt impuse conditii speciale care trebuie respectate si periodicitatea. Un exemplu poate fi existenta rapoartelor de încercari pentru apa uzata.

Cu ce va putem ajuta?
întocmirea memoriului de prezentare si a cererii
întocmirea planului de prevenire în cazul poluarilor accidentale
întocmirea tabelelor privind componenta colectivului de interventie în cazul poluarilor accidentale
depunerea documentatiei

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.