Ghidul Serviciilor
Directia De Sanatate Publica A Municipiului Bucuresti
inapoi la firma 8420 vizite
Poza Epidemiologie
Foto

Masuri generale de minimalizare a riscului privind infectia cu Legionella

 

In contextul asigurarii unei supravegheri cat mai eficiente a legionelozei asociate calatoriilor in cadrul tarilor membre UE, precum si a intaririi capacitatii de depistare, preventie si control a cazurilor si epidemiilor de legioneloza, va punemla dispozitie

„ Masurile generale de minimalizare a riscului privind infectia cu Legionella ”, extrase din Ghidul european de prevenire si control a infectiilor cu Legionella asociate calatorilor .

 

Legionelozele sunt boli cuprinse în HG 589/2007, cu raportare telefonica imediata la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti.

Pneumoniile cu Legionella reprezinta a treia cauza de pneumonie severa  comunitara, dar contribuie cu un procent ridicat si la cazurile nosocomiale.

 

Rata de fatalitate a cazurilor este de 10-15%, iar în pneumoniile nosocomiale de 25%

Persoanele la risc sunt adultii si varstnicii, mai ales fumatori sau cu afectiuni cronice respiratorii, persoanele cu imunodepresie de diferite cauze.

 

În Romania exista conditii favorizante pentru aparitia de cazuri sporadice,focare sau chiar epidemii (dezvoltarea turismului, factori favorizanti din spitale, sistemele de încalzire si aprovizionare cuapa, etc.), dar nu exista capacitati de diagnostic la nivelul laboratoarelor de spital sau de sanatate publica, rezultatulfiind un numar scazut de cazuri diagnosticate corect si implicit raportate.

 

1. Ce este legioneloza ?

O forma de pneumonie, cu o mortalitate de aproximativ 13%, cauzata de bacteria Legionella.

Bacteria poate cauza si alte boli mai putin severe.

Boala debuteaza  dupa aproximativ 3-6 zile de la infectie, dar poate aparea chiarsi mai târziu.

 

2. Simptome ?

Boala debuteaza frecvent cu febra, frisoane, cefalee si dureri musculare.

Acestea sunt urmate de o tuse seaca si dificultati de respiratie, care pot progresa spre pneumonie severa. Aproximativ 30% din cei infectati vor avea si diaree sauvarsaturi si aproximativ 50% devin confuzi sau delireaza.

Diagnosticul sigur necesita teste specifice de laborator, care de obicei nu sunt facute pânacând bolnavii se întorc acasa.

 

3. Cum se transmite boala ?

Prin respirarea aerului contaminat cu Legionella sub forma de aerosoli. Acestia pot fi formati din picaturi fine de apa ce contin bacteria , prin deschiderea unui robinet sau dus,tragerea apei la toaleta, prin bulele ce se ridica din piscine etc. Bacteria poate traisi se poate multiplica în apa la temperatura de 20􀀀450C.

Pot fi gasite în mediul natural cum ar fi: rauri, lacuri si solul umed, de obicei în numar redus.

În numar mare apar însistemele artificiale de apa, mentinute în conditii improprii.

 

4. Care sunt ariile de risc potential în hoteluri ?

Oriunde se produc picaturi de apa exista riscul infectiei:• Dusuri si robinete

• Piscine si bai

• Bai comune si saune

• Turnuri de racire si condensatori de evaporare

• Fantâni ornamentale, mai ales interioare

• Sisteme de stocare a alimentelor prin umidificare

 

5. Unde se poate multiplica Legionella ?

• Rezervoare/cisterne de apa calda sau rece

• Apa calda între 20°C si 45°C

• Tevi cu apa putina sau în care nu curge apa (aceasta include camerele neocupate)

• Depunerile (biofilm) si murdaria de pe tevi si suprafetele rezervoarelor

• Cauciucul si fibrele naturale din masinile de spalat si etanseizatoare

• Sistemele de încalzit apa si rezervoarele de stocare a apei calde

• Tartrul din tevi, dusuri si robinete.

Aceste situatii si conditii favorizeaza cresterea bacteriei si cresterea riscului infectiei laoaspetii din hoteluri si personal.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.