Ghidul Serviciilor
Dmg - Dynamic Maintenance Group, Pitesti - Mentenanta Utilaje Dinamice Industriale
inapoi la firma 1101 vizite
Poza Mentenanta utilajelor
Foto

Totalitatea operatiunilor prin care echipamentele sau utilajele sunt intretinute astfel incat sa functioneze in parametrii optimi. Operatiunile de mentenanta efectuate in mod regulat reduc pierderile cauzate de defectiuni si accidentele de munca. Principalele operatiuni de mentenanta in cazul utilajelor mecanice sunt inlocuirea pieselor uzate, completarea fluidelor de lucru (lubrifianti, de exemplu), reglarea componentelor si indepartarea factorilor de uzura (apa, praf, acizi etc.).Definitii specifice: mentenanta – concept care intruneste notiunile de “intretinere, reparatii”; fiabilitate – masura cu care un utilaj va functiona fara defectiuni pe parcursul misiunii, in conditii de utilizare stabilite; fiabilitate tehnologica – masura cu care un utilaj poate sa realizeze pe parcursul misiunii, performantele tehnologice (capabilitate); reparatii – totalitatea activitatilor prin care o masina (echipament) este adusa la parametrii normali de functionare.

 

Ce stim despre mentenanta utilajelor?  1. mentenanta corectiva - in care utilajele functioneaza pana la oprirea lor accidentala datorita uzurii instaurate sau datorita aparitiei unor defectiuni. Reparatia inseamna inlocuirea subansamblului avariat sau chiar a intregului utilaj. 2. mentenanta planificata - in care utilajele sunt  oprite in mod planificat, in functie de numarul de ore de functionare acumulate, pentru efectuarea reviziilor tehnice (RT), reparatiilor curente (RC1, RC2 ) si a reparatiilor capitale RK. In acest sistem nu conteaza gradul de uzura instalat ci numarul de ore de functionare acumulat.  3. mentenanta preventiva si predictiva - utilajele functioneaza in conditii de siguranta pana la instalarea unui anumit nivel de uzura, sau aparitia unui defect. In acest sistem, utilajele vor fi oprite la o data anticipata cu saptamani inainte, iar reparatia va fi facuta doar acolo unde este nevoie. Acest sistem permite depistarea din timp, localizarea si identificarea defectiunii sau a piesei uzate, precum si calculul duratei de functionare in conditii  de siguranta a utilajului. Este posibila planificarea opririi, pregatirea echipei de interventie, comandarea pieselor de schimb necesare si reducerea la minim a duratei de stationare pentru reparatie.   4. mentenanta proactiva - utilizand aparatura specifica, se poate urmarii continuu sau periodic, starea de functionare a tuturor utilajelor dinamice. În acest fel pot fi depistate defecte incipiente, care pot fi rezolvate intr-un interval de timp dat, astfel incât sa evite oprirea liniei tehnologice in momente nepotrivite. Se vor putea face economii importante, prin reducerea manoperei si a cantitatii de piese de schimb. Mai mult, putând anticipa reparatia, se va putea sti dinainte si necesarul de piese de schimb. Daca rezultatele monitorizarii unui utilaj vor fi pastrate intr-o baza de date, se va acumula un volum de informatii deosebit de util pentru o analiza periodica a principalelor cauze ale defectiunilor si se vor putea lua masuri de evitare a aparitiei unor defectiuni viitoare. O astfel de abordare a problemelor, numita si proactiva, va putea conduce, pe termen mediu si lung, la alte economii importante.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.