Calcul coeficient global de izolare termica G (Calculul G)Calculul coeficientului global de izolare termica G (coeficient global G sau calcul G, prescurtat), reprezinta un indicator de performanta energetica a unui imobil.
Calculul G se aplica atât cladirilor noi cât si celor care sunt reabilitate sau modernizate. Din punct de vedere al calculului, determinarea coeficientului global de izolare termica G presupune a calcula:
pierderile de caldura prin transmisie datorita diferentei de temperatura dintre interior si exterior;pierderea de caldura datorata încalzirii aerului infiltrat necesar din conditii fiziologice;tine cont si de infiltratii ridicate de aer, daca tâmplaria este degradata.Calculul G nu tine însa cont de aportul radiatiei solare si nici de degajarile de caldura datorate activitatii umane sau ale echipamentelor existente la interiorul cladirilor. Coeficientul global de izolare termica G (coeficientul G) tine seama, prin numarul schimburilor de aer pe ora, de clasa de adapostire a cladirii, de clasa de permeabilitate, cât si de existenta dublei expuneri sau simplei expuneri a peretilor exteriori.
Acest calcul este obligatoriu pentru obtinerea autorizatiei de construire, la faza DTAC. Acesta trebuie întocmit pentru toate cladirile nou proiectate, si trebuie sa se încadreze în valorile normate.
Verificarea coeficientului global de izolare termica este foarte importanta pentru a obtine o casa eficienta energetic înca din faza de proiectare.
Se poate întampla sa nu se determine un coeficient G sub valoarea normata: în acest caz grosimea de izolatie sau tipul tâmplariei exterioare trebuind înlocuite.
Cu ajutorul calculului G se poate calcula estimativ necesarul de caldura al locuintei, unitatea de masura a lui G fiind W/m3K.
Calculul coeficientului global de izolare termica (Calculul G), trebuie stampilat si verificat de o persoana atestata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.Este foarte important sa cereti ca acest calcul G sa fie stampilat !!!