Partea principala a unei instalatii de legare la pamant o constituie prize de pamant. Aceasta e formata dintr-un ansamblu de elemente in contact cu pamantul(electrozi) prin care se realizeaza transmiterea curentilor in pamant.
Conductoarele de legare la pamant, ingropate in pamant si neizolate, se considera ca fac parte din prize de pamant, deoarece participa si ele la transmiterea curentului in pamant.
Independent de necesitatile instalatiilor electrice, se intalnesc frecvent retele de conducte metalice de apa potabila, mantale metalice de cabluri, care au un contact bun sip e o suprafata mare cu solul, putand fi folosite de aceea ca prize de pamant.
Ele constituie prize de pamant natural, diferite de prizele depamant artificial formate, de exemplu, din tevi de otel, banda de otel rotund sau cornier, ingropate in pamant exclusive pentru a realize legaturi la pamant.
Se are in vedere ca siguranta in exploatarea unei instalatii electrice depinde in mod deosebit de calitatea instalatiei de legare la pamant,iar aceasta depinde la randul ei de o executie corespunzatoare a prizelor de pamant. De asemenea, se tine seama de faptul ca orice solutie trebuie justificata din punct de vedere al eficacitatii dar si economic. Se urmareste realizarea unei rezistente de dispersie cat mai mica pentru o durata de timp cat mai mare cu cheltuieli minime.
De aceea se exclude utilizarea electrozilor plac, funie, precum si a cuprului in toate cazurile in care solul nu prezinta o agresivitate accentuate fata de otel. Este interzisa folosirea electrozilor din aluminiu deoarece formeaza in timp un strat superficial izolant si nu are o rezistenta mecanica corespunzatoare.