Lucrări de întreţinere obişnuite:
1. Tăierea ierbii
2. Fertilizarea (aplicarea de îngrăşământ)
3. Irigarea
4. Erbicidarea selectivă
5. Scarificarea
6. Calcificarea
Lucrări de întreţinere speciale:
7. Analiza terenului
8. Regenerarea
9. Netezirea la sfârşitul iernii
10. Sablarea
11. Tratamente anticriptogamice
12. Tratamente insecticide
Parametrii care reglementează timpii şi modalităţile de intervenţie sunt în principali doi, aşa cum indică schema:
Primăvara Vara Toamna Iarna Înălţimea intervenţiei (cm)
7 – 8 6 – 7 7 – 8 8 – 9
Înălţimea finală a tăierii (cm)
3 – 4 4 – 5 4 – 5 5
Înălţimea finală a tăierii, cu alte cuvinte punctul în care toate suprafeţele frunzelor sunt tăiate, este determinată, mai ales în funcţie de anotimp, de tipul de amestec şi destinaţia covorului de iarbă. Frecvenţa tăierii variază de tipul de fertilizare, de ploi, de irigaţiile aplicate, de caracteristicile pedologice şi de tipul de esenţe utilizate în amestec. În general pentru amestecurile alcătuite din pratensis, raigras şi păiuş, intervalul dintre tăieri în aprilie şi mai (luni în care creşterea este mai mare) este de obicei de 6/7 zile, în timp ce în perioadele mai calde (iulie-august) este de 10-15 zile. Se estimează în ordine 18-16 intervenţii de cosit efectuate într-un an. Modalităţile de execuţie respectă următoarele indicaţii:
*covorul de iarbă în momentul intervenţiei trebuie să fie uscat
*instrumentele de tăiere (lamele) trebuie să fie ascuţite adecvat
*greblatul trebuie să fie realizat cu atenţie după fiecare tăiere pentru împiedicarea acumulării materialului organic şi formarea pâslei;
*în perioadele de creştere intensivă, la fiecare 2-3 tăieri se impune o greblare energică pentru adunarea eventualului material organic depus şi pentru oxigenarea straturilor de suprafaţă a solului.