"Boala apare prima oara in suflet, apoi in minte, abia la urma in trup. Vindeca sufletul daca vrei sa ai sanatate"
Acupunctura este parte a Medicinei Traditionale Chineze, alaturi de dieta, masaj, tai qi si qi gong. Cu o vechime de cateva mii de ani, era mai intai de toate o medicina preventiva. Doctorul acupunctor avea rolul de a mentine oamenii sanatosi si de a preveni imbolnavirile. In China oamenii obisnuiau sa mearga la acupunctor la schimbarea anotimpurilor, in special toamna si primavara, pentru a ajuta organismul sa se adapteze noilor conditii.
Acupunctura se adreseaza partii energetice a corpului, stiind ca circulatia energiei in corp are trasee distincte numite meridiane, ce pot fi uneori « blocate » ca urmare a unor factori patogeni. Acestia sunt: interni-emotiile foarte intense sau cu durata prea mare in timp; externi-climatici:frig, vant, caldura, uscaciune; dieta gresita, otravuri, paraziti, efort fizic excesiv sau lipsa lui, traumatisme.
Inteparea nedureroasa a punctelor specifice, cu ace foarte subtiri, are ca scop deblocarea acestor circuite energetice pentru ca organismul sa isi reia functiile fiziologice.
Afectiuni in care acupunctura se dovedeste utila, sunt multe, enumeram cateva: dureri - (de diferite etiologii, in diferite zone ale corpului: cap, gat, umar, sold, spate, genunchi), tulburari endocrine - probleme ale ciclului menstrual, de menopauza, infertilitate, tiroidite ; in sfera digestiva -colon iritabil, ulcer gastric, duodenal, constipatie, dischinezie biliara; alergii; anxietate, insomnie;
Eficienta este si in recuperari post operatorii sau post traumatice, post accident vascular cerebral (impreuna cu kinetoterapia), pentru ameliorarea starii generale si pentru evitarea complicatiilor in bolile cronice, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala etc.