"Cei ce zic ca nu au timp sa faca exercitii pentru un corp mai sanatos, cu siguranta mai tarziu vor avea timp pentru boala" - Edward Stanley
Kinetoterapia, terapia prin miscare, este o componenta de nelipsit din programele de recuperare medicala, aplicata individualizat, urmareste refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional în diverse suferinte.
Principalele obiective ale kinetoterapiei:
Aceste obiective se realizeaza prin programe de exercitii fizice statice si dinamice, in scop profilactic (de prevenire), curativ si de recuperare.
Kinetoterapia profilactica se adreseaza urmatoarelor cazuri:
Kinetoterapia curativa consta in reeducarea, readaptarea si recuperarea capacitatii functionale - partiala sau totala – a segmentelor/regiunilor lezate. Este recomandata in afectiuni articulare degenerative, frecvent intalnite fiind gonartroza, coxartroza, artoza gleznei. Afectiuni degenerative ale coloanei (spondilodiscartroza) afectiuni periarticulare ale partilor moi - tendinite, epicondilite, tenosinovite, bursite.
Kinetoterapia de recuperare reprezinta sectiunea cea mai importanta în programul de recuperare medicala si urmareste prin intermediul unor programe de exercitii fizice, refacerea functiilor diminuate, cresterea nivelului functional, realizarea unor mecanisme compensatorii pentru readaptarea functionala. Cele mai frecvente afectiuni sunt cele neurologice, ortopedice, posttraumatice.
Kinetoterapia de corectare se refera la combaterea unor deficiente fizice innascute sau dobandite (scolioze, lordoze, picior plat, genunchi curbati etc).
In clinica ECOMED, pe langa programele specifice pentru recuperarea functionala a diferitelor aparate si sisteme, exista si programe terapeutice specifice: