"Sa iti doresti sa fii sanatos este o parte din sanatate" -Seneca
Masajul este o procedura manuala aplicata pe tegument si formatiunile subtegumentare in scop terapeutic.
Pielea este un organ complex, cu circulatie proprie, inervatie bogata, fiind sediul unor reflexe superficiale si profunde.
Influentele masajului:
Masajul are o actiune locala si una generala:
ACTIUNEA LOCALA
Are o actiune antialgica (de calmare a durerilor cutanate,articulare sau muscu-lare, de tip inflamator, traumatice sau iritativ locale). De asemenea, are o actiune hiperemianta locala, actiune de stimulare circula¬torie, cu bune efecte de nutritie a tesuturilor. Se amelioreaza, astfel, atat circulatia limfatica, cat si cea sanguina.
Masajul are si o actiune depurativa locala (efect mecanic). Prin aceasta actiune se inlatura staza din tesutul interstitial, favorizandu-se astfel resorbtia infiltratelor, transudatelor si exsudatelor.
ACTIUNEA GENERALA
Masajul creste metabolismul bazal, stimuleaza functia respiratorie si circulatorie si are o actiune de sedare, favorizeaza somnul, combate oboseala si induce o stare de bine general, printr-un mecanism reflex si circulator.
INDICATIILE MASAJULUI
MASAJUL LIMFATIC ( LIMFMASAJ)
LIMFMASAJUL este o formă de masaj destinată să ajute funcţia sistemului limfatic. Tehnicile masajului limfatic ajută la deplasarea fluidelor limfatice prin sistemul de vase si ganglioni. Este un masaj blând şi ritmic ce asigura o stare generală bună, prin îndepărtarea acumulărilor de lichide din ţesuturi, îmbunătăţind vindecarea şi reducand limfedemul.