Ghidul Serviciilor
Ecomed Clinic, Bucuresti - Clinica De Recuperare Medicala
inapoi la firma 53064 vizite
Poza 23. Articole medicale
Foto

Circulatia limfatica

Limfa este formata din lichidul interstitial, care este colectat de capilarele limfatice din tesuturi prin contractia muschilor netezi ai peretelui vascular, trecand prin statii intermediare – ganglionii limfatici unde, dupa ce a fost filtrata,  este evacuata si directionata spre inima. 

Limfa este colectata in canalul toracic si marea vena limfatica,ulterior fiind deversata in sange, la nivelul venelor situate la baza gatului. Limfa dreneaza mediul intern, jucand rolul de supapa de preaplin. Circulatia limfatica este mentinuta de contractia muschilor scheletici; Sistemul cardio-vascular participa la aceasta circulatie, prin progresia limfei.

Favorizarea varsarii finale a limfei in circulatia venoasa este realizata de contractiile muschilor netezi din peretii canalelor limfatice, care joaca rol si de pompa, atragand limfa din periferie, prin presiunile negative create. Circulatia limfei este totusi, mult mai lenta decat cea sanguina.

Activitatea fizica amelioreaza circulatia limfei si drenajul substantelor nocive. 

Prin drenaj limfatic se elimina deseurile din metabolismul celular, ajutand si la mentinerea echilibrului hidric si electrolitic al spatiilor interstitiale. Substantele sunt transportate prin vasele precolectoare si, apoi, prin cele colectoare, spre circulatia sanguina, dupa preluarea in capilarele limfatice.

Limfedemul reprezinta acumularea de lichid limfatic in spatiile interstitiale, mai ales in tesutul adipos subcutanat, crescand astfel dimensiunea segmentului afectat, cel mai frecvent pe brate sau gambe, reprezentand astfel, o disfunctie a sistemului limfatic, avand loc o colectie anormala, excendentara de proteine tisulare, cu edem, inflamatie cronica si fibroza.

Cauzele care pot determina limfedemul:

Clasificare

Sunt cunoscute 3 grade ale limfedemului :

Tipuri de limfedem:

Indicatiile drenajului limfatic

Efectele drenajului limfatic

Activitatea fizica amelioreaza circulatia limfei si drenajul substantelor nocive.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.