Circulatia limfatica
Limfa este formata din lichidul interstitial, care este colectat de capilarele limfatice din tesuturi prin contractia muschilor netezi ai peretelui vascular, trecand prin statii intermediare – ganglionii limfatici unde, dupa ce a fost filtrata, este evacuata si directionata spre inima.
Limfa este colectata in canalul toracic si marea vena limfatica,ulterior fiind deversata in sange, la nivelul venelor situate la baza gatului. Limfa dreneaza mediul intern, jucand rolul de supapa de preaplin. Circulatia limfatica este mentinuta de contractia muschilor scheletici; Sistemul cardio-vascular participa la aceasta circulatie, prin progresia limfei.
Favorizarea varsarii finale a limfei in circulatia venoasa este realizata de contractiile muschilor netezi din peretii canalelor limfatice, care joaca rol si de pompa, atragand limfa din periferie, prin presiunile negative create. Circulatia limfei este totusi, mult mai lenta decat cea sanguina.
Activitatea fizica amelioreaza circulatia limfei si drenajul substantelor nocive.
Prin drenaj limfatic se elimina deseurile din metabolismul celular, ajutand si la mentinerea echilibrului hidric si electrolitic al spatiilor interstitiale. Substantele sunt transportate prin vasele precolectoare si, apoi, prin cele colectoare, spre circulatia sanguina, dupa preluarea in capilarele limfatice.
Limfedemul reprezinta acumularea de lichid limfatic in spatiile interstitiale, mai ales in tesutul adipos subcutanat, crescand astfel dimensiunea segmentului afectat, cel mai frecvent pe brate sau gambe, reprezentand astfel, o disfunctie a sistemului limfatic, avand loc o colectie anormala, excendentara de proteine tisulare, cu edem, inflamatie cronica si fibroza.
Cauzele care pot determina limfedemul:
- imobilizare segmentara;
- edeme posttraumatice si postoperatorii din fracturi, entorse, hematoame, algodistrofie;
- postchirurgical;
- limfedemul bratului postmastectomie,prin evidarea (scoaterea) ganglionilor limfatici;
- infectii sau leziuni ale vaselor limfatice;
- tulburarile de circulatie periferica: insuficienta venoasa, insuficienta limfatica;
- afectiunile pulmonare, cardiace, renale si endocrine;
- hipoalbuminemie determinata de diabetul zaharat, insuficienta cardiaca, hipertensiunea arteriala, insuficienta renala;
- ca urmare a unui aport scazut al proteinelor in organism prin anorexie, depresie, varsaturi, anxietate, diaree;
- afectiuni intestinale sau prin pierderi de proteine (hemoragii, drenaj chirurgical, ascita);
- mentinerea pentru perioade lungi de timp a pozitiei asezat, sedentarismul.
Clasificare
Sunt cunoscute 3 grade ale limfedemului :
- gradul I - spontan reversibil: edemul apare la presiunea tegumentului si scade la elevatia membrului ;
- gradul II - se instaleaza fibroza, marcand debutul edematierii membrului. Disparitia edemului nu mai depinde de elevatia segmentului afectat;
- gradul III - elefantiazis: in care edemul este ireversibil, dimensiunile membrului afectat fiind foarte mari, iar tesutul este fibrotic, dur.
Tipuri de limfedem:
- limfedemul acut, care dureaza mai putin de 6 luni si este tranzitoriu. Acesta apare de obicei prin sectionarea vaselor limfatice dupa interventii chirurgicale. Poate apare la aproximativ 6 saptamani dupa tratamentul chirurgical, ca urmare a unei flebite sau limfangite acute, in urma drenajului chirurgical sau dupa imobilizarea membrului;
- limfedemul cronic, care este mai frecvent si mai dificil de tratat. Este de obicei insidios si neasociat cu eritem. Aceasta forma apare frecvent la 18-24 de luni ( uneori chiar mai mult) dupa interventia chirurgicala.
Indicatiile drenajului limfatic
- stimularea circulatiei venoase si limfatice
- mentinerea unei circulatii sanatoase
- eliminarea edemelor post operatorii
- eliminarea edemelor post traumatice
- prevenirea tromboflebitei
- prevenirea varicelor
- detoxifierea totala a organismului
- eliminarea celulitei
- in mod special in patologia cancerului de san cu evidarea (scoaterea) ganglionilor axilari
Efectele drenajului limfatic
- cresterea, la nivelul zonei corticale a ganglionilor limfatici, a numarului de limfocite, cu rol in sinteza anticorpilor si stimularea proceselor imunitare.
- accelerarea resorbtiei lichidelor si macromoleculelor in exces din interstitiu, prin capilarele limfatice si stimularea peristaltismului vaselor limfatice, ce determina resorbtia edemelor;
- favorizarea regenerarii tisulare, prin cresterea productiei de limfocite si prin eliminarea edemului interstitial, care incetineste microcirculatia.
- eliminarea deseurilor din metabolismul celular, ajutand si la mentinerea echilibrului hidric si electrolitic al spatiilor interstitiale.
- urmare a drenajului limfatic, are loc cresterea productiei de limfocite, cu rol in sinteza anticorpilor, determinand astfel stimularea proceselor imunitare.
- de asemenea, este accelerata resorbtia lichidelor in exces din interstitiu si resorbtia edemelor, favorizand regenerarea tesuturilor.
Activitatea fizica amelioreaza circulatia limfei si drenajul substantelor nocive.