Fibromialgia este o suferinta ce se caracterizeaza prin existenta unor zone sensibile, deseori simetrice, localizate in partile moi ale aparatului locomotor (de cele mai multe ori la distanta de articulatii), la subiectii stresati, la care nu se constata o boala reumatica evidenta care sa le poate explica.
Prin polimorfismul sau clinic, simptomatologia nespecifica si incidenta tot mai ridicata, aceasta creaza probleme de diagnostic diferential tot mai complexe in cadrul afectiunilor reumatologice, iar prin caracterul sau refractar la mijloace terapeutice traditionale, genereaza teama de invaliditate, neincredere in profesiunea medicala, apeluri repetate la internari, abuz de medicamente si tratamente empirice, in ultima instanta consum inutil de timp si mijloace materiale.
Tabloul sau simptomatic este variat, complex si nespecific cuprinzand durere cronica generalizata, fiind referata de bolnav la muschi sau proeminentele osoase; durerea are caracter de arsura, alteori de amorteala si este insotita de redoare; aceste simptome sunt mai suparatoare dimineata, fiind insotite de senzatia de oboseala; durerea si redoarea sunt accentuate de expunerile la frig, de oboseala fizica sau psihica si sunt ameliorate de caldura, masaj, relaxare si foarte putin de medicatie analgetica.Se mai descriu tulburari digestive, parestezii, cefalee, depresie, iritabilitate
Examenul obiectiv al pacientilor este negativ cu exceptia prezentei unor puncte dureroase. Nu exista modificari ale probelor biochimice sau ale examenelor radiologice. Se schiteaza adesea o predispozitie familiala. O anamneza riguroasa identifica in majoritatea cazurilor anumiti factori declansatori.
Diagnosticul fibromialgiei se pune daca sunt indeplinite ambele criterii: