Cele mai comune elemente: aluminiu, cupru, zinc, plumb, staniu, nichel, alama, bronz.
Activitatea de reciclare neferoase in mod special a aluminiului ofera solutii inteligente si practice vietii moderne, are multe proprietati care nu se altereaza prin transformarea sa intr-un produs: este usor, rezistent, nu rugineste, este un bun conducator de caldura si electricitate, este ductil si nu are miros.
Un televizor poate functiona trei ore cu energia economisita prin reciclarea unei singure cutii din aluminiu. Avand in vedere problemele actuale energetice, pretul din ce in ce mai ridicat al petrolului, problema resurselor de apa dar si riscurile majore asupra mediului inconjurator, e simplu de observat cat de utila este activitatea de reciclare neferoase.
Conform statisticilor, prin procesul de reciclare neferoase, a aluminiului in speta se economiseste 95% din energia necesara pentru producerea de aluminiu nou si este 100% reciclabil.
Pentru extragerea bauxitei, folosita la fabricarea aluminiului, sunt utilizate substante chimice care polueaza solul si apa. In prezent cea mai mare parte din productia de fluorina (70%) se utilizeaza in metalurgie, ca fondant. În baia electrolitica pentru obtinerea aluminiului, un exemplu elecvent din cadrul procesului de reciclare neferoase, se introduce un amestec de alumina, fluorina şi criolit, care scade punctul de topire de la 2020oC la 950oC. Fiecare tona de aluminiu produsa lasa in urma sa o tona de noroi caustic, rezultat din extragerea bauxitei.
Oportunitati de reutilizare si reciclare ale dozelor de aluminiu
Dozele ajung la centrele de prelucrare si reciclare neferoase cu ajutorul diferitelor puncte de colectare unde sunt concasate, balotate si transportate la unitatile centrale de procesare sau instalatiile de recuperare. La instalatiile de recuperare, cutiile zdrobite sunt in primul rand incalzite pentru indepartarea umiditatii si apoi sunt incarcate intr-un cuptor de retopire.
Metalul topit este transformat in lingouri care apoi sunt transferate la alta unitate de procesare si trase in foi subtiri. Foile pot fi refolosite in industrie pentru diferite utilitati, in functie de cererea pietei. Astfel, in procesul de obtinere a lingourilor, respectiv foilor metalice se va reduce semnificativ utilizarea resurselor naturale si a energiei totul ca urmare a activitatii de reciclare neferoase.