Ghidul Serviciilor
Editura Academiei Romane, Bucuresti
inapoi la firma 1983 vizite
Poza Despre noi
Foto
Foto
Foto
Foto

Editura Academiei Române este o instituţie subordonată Academiei Române, cu personalitate juridică, ce funcţionează în baza Legii nr. 752/2001 şi a Statutului Academiei Române; este finanţată atât de la Bugetul de Stat, cât şi din venituri proprii sau din alte surse de finanţare. A fost înfiinţată în anul 1948, continuând şi dezvoltând, în cei 60 de ani de activitate, publicarea de cărţi şi reviste începută în anul 1868 de înaltul for ştiinţific şi cultural academic român.

Editura Academiei publică:* lucrări privind activitatea Academiei Române, a secţiilor ştiinţifice şi instituţiilor din subordinea acesteia (anale, anuare, memorii, discursuri de recepţie, conferinţe, comunicări ale unor sesiuni, simpozioane sau congrese ş.a.);* lucrări prioritare şi fundamentale din planurile de cercetare aprobate de Prezidiul Academiei Române;* ediţii critice ale operelor unor clasici ai literaturii sau ştiinţei româneşti, tratate şi documente istorice sau din domenii, atlase lingvistice;* lucrări ale membrilor Academiei Române şi ale unor personalităţi şi specialişti români;* lucrări în limbi de circulaţie internaţională, care să permită cunoaşterea directă în străinătate a creaţiei ştiinţifice, culturale şi spirituale româneşti;* lucrări prin care Academia Română recomandă utilizarea corectă în limba română a normelor de gramatică, ortografie, ortoepie şi de punctuaţie;* lucrări menite să contribuie la educarea ştiinţifică a cititorilor în toate domeniile de activitate;* publicaţii periodice ale secţiilor, comisiilor, centrelor şi institutelor de cercetare ale Academiei Române (în prezent, 85 de titluri de reviste). Editura Academiei Române publică şi informaţii pe suport electronic (CD) sau produse multimedia, tip CD-ROM, cu imagini animate şi înregistrări audio. 

Dintre acestea amintim CD-ROM-ul având ca subiect Bibliografia Mihai Eminescu. Partea I (1866–1938), produs ce însoţeşte volumul al XVII-lea din Operele poetului, apărut în anul 1999, CD-ROM-ul intitulat Lasers in Neurosurgery, ce prezintă lucrarea cu acelaşi titlu, scrisă de prof.dr. Leon Dănăilă, membru corespondent al Academiei Române, şi de prof.dr. Mihail-Lucian Pascu (apărută în anul 2000) sau CD-ul ce însoţeşte lucrarea Prelucrarea imaginilor şi recunoaşterea formelor – teorie şi aplicaţii, scrisă de Mihai Bulea.Editura Academiei Române se preocupă să realizeze şi lucrări împreună cu alte case de editură din ţară şi din străinătate, în regim de coeditare. Începând cu anul 2002, Editura Academiei Române desfăşoară unele activităţi extrabugetare, în urma cărora realizează venituri proprii, ce sunt folosite pentru acoperirea cheltuielilor de tipărire a lucrărilor respective sau a altor lucrări, precum şi pentru plata drepturilor de autor şi dotări cu soft sau hard informatic. Editura beneficiază de subvenţii din partea unor instituţii guvernamentale (Administraţia Fondului Cultural Naţional, Autoritatea Naţională pentru Cercetare şi Ştiinţă), precum şi de sponsorizări din partea unor instituţii, firme, asociaţii, fundaţii sau persoane fizice.

Editura Academiei Române are un Consiliu de administraţie, format din 5 membri reprezentând conducerea editurii, şi un Consiliu ştiinţific editorial, format din 19 membri (un vicepreşedinte al Academiei Române, care este şi preşedintele Consiliului ştiinţific, 14 reprezentanţi ai Secţiilor Academiei Române şi 4 reprezentanţi ai conducerii editurii). Activitatea editurii se desfăşoară în cadrul a trei mari departamente: redacţional, tehnic şi economic-comercial.

Sectorul redacţional, coordonat de redactorul-şef şi şefi de redacţie, cuprinde redactori pentru toate domeniile tematice ce corespund celor 14 secţii ştiinţifice ale Academiei Române, redactori pentru lucrări în limbi străine, un serviciu de secretariat de redacţie, un depozit cu exemplarele semnal şi gratuităţi şi o bibliotecă cu lucrările publicate de editură de-a lungul timpului.

Un colectiv distinct redacţional se ocupă de elaborarea şi redactarea materialelor pentru „Anuarul” şi „Analele Academiei Române”.

Sectorul tehnic, coordonat de directorul adjunct tehnic cu probleme de producţie şi de şeful serviciului de tehnică de calcul, asigură activităţi de tehnoredactare şi pregătire computerizată a manuscriselor, de corectură şi de urmărire şi dispecerizare a producţiei.Sectorul economic-comercial, coordonat de directorul adjunct economic şi de contabilul-şef, asigură activităţile financiar-contabile, de gestiune economică şi administraţie, de managementul resurselor umane şi de depozitare, marketing, difuzare şi comercializare a produselor editoriale.

Un număr important de exemplare din revistele şi cărţile publicate sunt destinate schimbului internaţional, schimb ce se realizează cu ajutorul Bibliotecii Academiei Române. Difuzarea producţiei Editurii Academiei Române se efectuează direct din depozitul comercial de la sediul editurii, şi prin agenţi comerciali specializaţi în difuzare de cărţi şi distribuirea de periodice(RODIPET, ORION PRESS, AMCO, Compania Naţională de Librării, SEDCOM-Libris Iaşi, BIBLIOSTAR).Informaţii suplimentare referitoare la activitatea şi realizările Editurii Academiei Române se pot găsi în această pagină de web, accesând butoanele dedicate special pentru diverse subiecte.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.