Acumulatorii sunt sisteme electrochimice de stocare (acumulare) a energiei electrice sub formă de energie chimică, a căror funcţionare se bazează pe reacţii electrochimic de active reversibile. Desfăşurarea spontană a reacţiei electrochimice corespunde transformării energiei chimice în energie electrică şi coincide cu descărcarea acumulatorului, deci cu furnizarea de curent electric.
În cursul procesului de încărcare a acumulatorului, energia electrică furnizată de o sursă de curent continuu regenerează substanţele electroactive (formă de energie chimică), reacţia în sens invers celui spontan.
În mod curent, acumulatoarele constituie modalitatea de bază în stocarea pe termen scurt a energiei electrice necesare funcţionării unor consumatori izolaţi, portabili sau ficşi, terestri, navali sau spaţiali.
Caracteristicile unui acumulator sunt: - curba de descărcare cu un platou cât mai mare (furnizează aceeaşi tensiune de-a lungul întregii perioade de funcţionare) - posibilitatea de încârcarea în mai multe rânduri - durata de încărcare scurtă - nu se autodescarcă în timp (dacă nu este folosit), adică autodescărcarea are o valoare foarte mică - este uşor - ocupă un volum mic - este reciclabil