Electrical Connect (El-Con) Instalatii Electrice Civile Si Industriale - Bucuresti
Principalul motiv pentru a executa împamântarea instalatiilor electrice îl reprezinta siguranta. Daca toate echipamentele electrice conectate la retea sunt împamântate si una din izolatii se defecteza, nu va exista un voltaj periculos pe suprafata carcaselor acestora.
Daca faza atinge carcasa aparatului corect împamântata, va avea loc un scurt circuit si astfel siguranta fuzibila se va arde sau sau în cazul sigurantelor automate, aceasta se va deconecta. În momentul în care siguranta se declanseaza, pericolul este îndepartat.
Instalatiile de legare la pamant (sau, cum mai sunt numite – instalatiile de impamantare) au rolul de a proteja impotriva unui accident de natura electrica ce ar putea aduce daune materiale si umane, fie ca vorbim de provocarea unui incendiu, fie de deteriorarea consumatorilor electrici. Mai exact, exista situatii in care, in caz de descarcari electrice sau de functionarea defectuoasa a sistemului electric, tensiunea electrica poate creste amenintor, cu mult peste nivelul pragului de electrocutare sau de deteriorare a consumatorilor. Astfel, daca intensitatea curentului electric depaseste valoarea de 25 – 30 de mA, exista un mare pericol de electrocutare pentru oameni. Si, mai mult decat atat, unii consumatori electrici care nu suporta tensiuni ridicate se pot deteriora iremediabil, tocmai din cauza acestui exces de tensiune electrica. Instalatiile de legare la pamant trebuie sa aiba o rezistenta cat mai mare in caz de scurtcircuitarea sistemului electric, pentru a putea asigura protectia necesara atat a bunurilor materiale, cat mai ales a vietilor omenesti.
La instalatiile cu impamantare realizam un ansamblu format din electrozi ingropati in pamant, legati intre ei, si conductoare de legare la pamant. Acestea au rolul de a conduce in pamant, in conditii de maxima siguranta a curentilor provenind din descarcari atmosferice, asigurarnd astfel un anumit mod de functionare a instalatiilor de curenti tari sau telecomunicatii.
Scopul împamântarii:
Siguranta fata de viata umana / fata de cladiri / fata de echipamente
- Pentru a salva vietile umane si pentru a îndeparta riscul electrocutarii prin declansarea sigurantei.
- Pentru a proteja imobilele, echipamentele si masinariile industriale, electrocasnicele si aparatura electronica.
- Pentru a asigura ca toate partile ce pot conduce electricitate si sunt expuse nu reprezinta un risc.
- Pentru a gasi o cale sigura de a disipa curentii ce rezulta în situatia unui trasnet sau a unui scurt circuit electric.
- Pentru a oferi o platforma sigura de functionare pentru echipamentele electronice sensibile la variatiile valorilor electrice.
Protectie la supra sarcina
- Trasnetul, descarcarile electrice accidentale sau contactul neintentionat cu liniile de medie si înalta tensiune reprezinta un risc sporit de voltaj ridicat ce poate ajunge la consumator. Împamântarea reprezinta o cale alternativa a acestor descarcari electrice accidentale si astfel reduc semnificativ riscurile asociate cu acestea, protejând totodata atât vietile oamenilor cât si ale echipamentelor electrice. Mai multe informatii despre cum va puteti proteja instalatia electrica utilizând relee de monitorizare a tensiunii.
Stabilizarea tensiunii
- Exista numeroase surse de electricitate. Astfel fiecare transformator electric poate fi considerat o sursa electrica de sine statatoare. Corelarea tensiunii acestora ar fi aproape imposibila în situatia în care acestea nu ar avea un punct de referinta comun asa cum este împamântarea. Aceasta este cea mai omniprezenta suprafata conductoare astfel ca a fost adoptata universal înca de la începutul creatiei retelelor de distributie electrica.
Metode de executie a împamântarilor:
Împamântarile cu Placa Metalica În general în executia acestor tipuri de împamântare se folosesc placi metalice din Fe (Fier) cu dimensiunea minima de 600 mm x 600 x 12 mm, sau placa din Fe (Fier) Galvanizata de dimensiunea 600 mm x 600 mm x 6 mm. Deasemena se pot utiliza placi din cupru cu dimensiunea 600 mm x 600 mm x 3.5 mm. Aceasta se îngorapa la minimum 3.5 metri adâncime, în pozitie verticala. Conectarea la aceasta se face cu platbanda (de minimum 50 mm x 6 mm) prinsa cu suruburi galvanizate, cu care se ajunge la suprafata. Se utilizeaza straturi alternative de carbune si sare pentru îngroparea acestora, totalizând nu mai mult de 1.5m de la baza gropii. Aceste tipuri de împamântari se preteaza pentru constructiile unifamiliale rezidentiale de dimensiune mica si medie.
Instalatia de impamantare se monteaza in pamant si este formata din tevi galvanizate de aproximativ 2 metri lungime si de 25 – 30 mm grosime. Tevile galvanizate sunt legate reciproc printr-o platbanda galvanizata, iar legaturile vor fi protejate. Este bine ca fiecare lucrare de impamantare sau de electricitate realizata sa fie implementata de specialisti, de electricieni, pentru a elimina risctul electrocutarii sau a accidentelor pe termen lung. Pentru acest lucru, electricienii, inginerii si sudorii specialisti de la EL-CON, va stau la dispozitie pentru orice instalatie electrica, indiferent de amplitudinea si complexitatea ei. Echipa noastra este pregatita sa execute lucrari de acest fel pentru cladiri civile, cladiri comerciale si cladiri industriale care necesita instalatii mai complexe.