1. Ce reprezinta verificarea PRAM si ce presupune aceasta?
“PRAM” este prescurtarea cuvintelor “Protectie prin Relee Automatizare si Masura".
Verificarea PRAM este o masura de siguranta obligatorie, reglementata prin lege si are ca scop determinarea protectiei instalatiei electrice.
In urma acestor verificari se poate determina nivelul de protectie pe care instalatia electrica o are in timpul folositii in cazul in care incep sa apara defectiuni.
In urma acestor verificari se pot anticipa sau reduce riscurile pentru urmatoarele probleme:
Accidentele de munca (electrocutarea personalului care utilizeaza instalatia electrica sau echipamentul de lucru care este conectat la reteaua electrica).
Aparitia incendiilor ca urmare a unui scurticuit datorat instalatiei electrice care sunt supuse in timp uzurii si deteriorarii Deteriorarea sau defectiunea aparatelor electrice si electrocasnice
Indepartarea riscului unui incendiu in urma unor descarcari electrice naturale.
2. Verificari realizate cu ajutorul masuratorilor PRAM
Verificarea rezistentei de dispersie a prizelor de pamânt
Verificarea continuitatii electrice a conductorului de protectie la centura de împamântare pentru: prize, utilaje si tablouri electrice de distributie
Verificari ale rezistentelor de contact
Verificarea contactelor electrice pentru instalatii industriale sau non-casnice
Verificari transformatoare electrice
Verificari relee de protectie ale întrerupatoarelor electrice de medie si joasa tensiune
Verificarea non-invaziva a echipamentelor si cablurilor electrice cu ajutorul camerei de termoviziune
Toate aceste verificari sunt realizate de catre un electrician autorizat ANRE.
In prima etapa, electricianul nostru se deplaseaza la locatie pentru o constatare si pentru verificarea instalatiei electrice.
In a doua etapa, acesta testeaza reteaua electrica pentru oferirea rezultatelor si remedierea posibilelor probleme existente.
In urma acestor verificari, se elibereaza un buletin de verificare valabil de la 6-12 luni, dupa caz.
3. Cine poate efectua verificarea PRAM?
Prin persoana calificata se întelege acea persoana care are o pregatire speciala în domeniul meseriei de electrician; totusi acest lucru nu este suficient, conform Ordinului ANRE 116/2016 (Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei) pentru a putea efectua verificari electrice, personalul calificat trebuie sa dobîndeasca si o atestare de ELECTRICIAN AUTORIZAT eliberata în urma sustineri unui examen de autorizare la ANRE. Gradele de autorizare pentru verificari electrice sunt: II-B, III-B sau IV-B.
Totusi aceste lucruri nu sunt îndeajuns, conform Ordinului ANRE – Agentia Nationala de Reglementare a Energiei Nr. 45 / 2016 la Art. 1 (aliniat 1) ”Activitatiile de proiectare, executare si verificare a instalatiilor electrice se realizeaza de catre operatori economici care detin un atestat emis în conditiile prezentului regulament, potrivit competentelor acordate de tipul de atestat pe care îl detin, cu respectarea prevederilor legii si ale reglementarilor în vigoare.
CONCLUZIE: pentru a putea emite legal un bulletin/raport de verificare Electricianul Calificat si Competent trebuie sa activeze în cadrul unei firme autorizate de ANRE.