Ghidul Serviciilor
Electromed Inginerie - Proiectare Si Executie Instalatii Electrice, Medias
inapoi la firma 819 vizite
Poza Verificator proiecte
Pret: 400 RON
Foto

De ce este nevoie de Verificator de Proiecte autorizat ANRE?

Legislatie referitoare la autorizarea Verificatorului de proiecte

Documentatia supusa verificarii de catre Verificatorul de Proiecte

Obligatiile Verificatorului de Proiecte

Continutul documentatiei de executie

Fazele de elaborare a documentatiilor tehnice

 

De ce este nevoie de Verificator de Proiecte autorizat ANRE?

                   Verificator de proiecte – Persoana fizica responsabila, in conditiile legii, cu verificarea continutului documentatiei pentru lucrarile de montaj dotari tehnologice industriale aferente instalatiilor electrice, in conformitate cu exigentele cuprinse in prevederile legale, care indeplineste urmatoarele atributii: verificarea existentei continutului-cadru a documentatiei, pe faze de proiectare, incadrarea documentatiei in exigentele legale inclusiv a normelor PSI, de securitatea si sanatate in munca, respectarea prevederilor legale cu privire la urbanism si sistematizare, verificarea legalitatii solutiilor adoptate in documentatii, verificarea conformitatii documentatiei de executie a lucrarilor de montaj dotari tehnologice cu reglementarile legale si tehnice specifice.

 

Legislatie referitoare la autorizarea Verificatorului de proiecte

Calitatea de Verificator de proiecte este dovedita prin adeverinta emisa de ANRE, in conformitate cu prevederile Art. 17, din Ordinul nr. 116/20.12.2016.

Adeverinta de verificator a proiectelor de instalatii electrice sau a partii electrice din cadrul unor proiecte complexe, eliberata in baza procedurii mentionate la Art. 17 din Ordinul nr. 116/20.12.2016, confera titularului acesteia, urmatoarele competente:

  • verifica documentatia tehnica de proiectare necesara obtinerii autorizatiei de construire;
  • verifica documentatiile tehnice si detaliile de realizare a montajului instalatiilor electrice, sub forma de planse, breviare de calcul, caiete de sarcini, necesare constatarii cerintelor impuse de normativele tehnice si prescriptiile energetice in vigoare;
  • verifica tehnic proiectele intocmite in urma unor rapoarte de catre experti tehnici de calitate, in vederea confirmarii ca proiectele respecta cerintele stabilite de lege;
  • Proiectantul, proprietarul, investitorul sau administratorul impreuna cu executantul raspund, potrivit legii, pentru supunerea la verificare a intregului proiect si pentru modificarile efectuate fara acceptul verificatorului tehnic, daca prin acestea se afecteaza calitatea lucrarilor de montaj a dotarilor industriale;

    Verificatorul de proiecte autorizat in conditiile din Ordinul nr. 116/20.12.2016 are dreptul de a verifica orice proiect de instalatii electrice sau parti electrice apartinind unor proiecte complexe, atit a celor racordate/ apartinind  SEN sau unor sisteme electroenergetice izolate.

    Autorizarea specialistilor verificatori de proiecte in domeniul instalatiilor electrice se face pe baza unui dosar, verificat in cadrul directiei generale de specialitate a ANRE si aprobat de catre Comisia de autorizare.

    Calitatea de verificator de proiecte in domeniul instalatiilor electrice nu poate fi dobandita/exercitata decit in conditiile detinerii pe o perioada de minim 5 ani a legitimatiei de electrician autorizat gradul IIIA sau IVA, valabila la data solicitarii.

    Dosarul pe baza caruia solicitantul poate obtine calitatea de verificator de proiecte trebuie sa contina urmatoarele documente:

    – cererea intocmita conform modelului precizat in Anexa 1 din Ordinul nr. 116/20.12.2016,

    – dovada absolvirii unui curs de pregatire teoretica, avind o durata de minim 20 ore. Cursul se poate organiza de institutii de invatamint superior, prin facultatile din domeniul electric/ energetic, sau de societati comerciale de formare profesionala autorizate conform legislatiei in domeniu, care au obtinut aprobarea autoritatii competente privind tematica si bibliografia de curs. Programa desfasurarii acestor cursuri trebuie publicata pe pagina de internet a respectivelor institutii/ societati comerciale, acestea avind obligatia de a transmite bianual o declaratie privind conformitatea desfasurarii acestor cursuri cu tematica si bibliografia de curs existenta pe site-ul Autoritatii competente,

    – copia chitantei de achitare a tarifului de autorizare ca verificator de proiecte, care reprezinta 50 % din tariful de autorizare corespunzator legitimatiei de electrician autorizat tipul A.

    Dupa aprobarea autorizarii ca verificator de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice, autoritatea competenta emite solicitantului o adeverinta care atesta calitatea de verificator de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice, valabila numai împreuna cu un act de identitate. Adeverinta si stampila de verificator de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice vor avea continutul prevazut în anexa nr. 5. Pentru ca elementele de identificare ale verificatorului de proiecte sa fie lizibile, stampila va avea dimensiunile de 4 x 5 cm si va fi realizata prin grija si pe cheltuiala sa. Verificatorul de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice certifica proiectele verificate prin aplicarea stampilei si a semnaturii sale olografe pe fiecare pagina din documentatiile prevazute la art. 10.

    (5) Vizarea adeverintei de verificator de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice poate fi solicitata, de regula, împreuna cu solicitarea vizarii periodice a adeverintei de electrician autorizat gradul IIIA sau IVA, în cadrul unei sesiuni de autorizare. În cazul în care adeverinta de verificator de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice nu este vizata în termenul de vizare precizat pe document, titularul acesteia nu poate desfasura activitati de verificator de proiecte în domeniu pâna la vizarea documentului. Documentele necesar a fi depuse în cazul acestei solicitari cuprind:

  • a) cererea întocmita conform modelului precizat în anexa nr. 1;
  • b) dovada absolvirii în ultimul an a unui curs de pregatire teoretica în vederea vizarii periodice a adeverintei detinute de verificator de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice, care sa respecte cel putin tematica si bibliografia stabilite si publicate de autoritatea competenta pe pagina sa de internet;
  • c) copia chitantei de achitare a tarifului de autorizare ca verificator de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice, care reprezinta 50% din tariful de autorizare tip A; tariful pentru autorizare se poate achita fie direct la casieria autoritatii competente, fie în contul acesteia.
  • (6) Adeverinta de verificator de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice emisa în conditiile prezentului regulament confera titularului competentele prevazute la art. 10 numai la nivelul competentelor adeverintei de electrician autorizat detinute, prevazute la art. 9.

     

    Documentatia supusa verificarii de catre Verificatorul de Proiecte este urmatoarea:

    – documentatia tehnica de proiectare necesara obtinerii autorizatiei de construire, avandu-se in vedere si riscurile tehnologice, in conditiile legii;

    – documentatia aferenta executarii lucrarilor de desfiintare a montajului;

    – documentatiile tehnice si detaliile de executie sub forma de desene, breviare de calcul si caietele de sarcini necesare pentru constatarea respectarii cerintelor legale privind lucrarile de montaj dotari tehnologice industriale;

    – proiectele intocmite in urma unor rapoarte de expertiza tehnica de calitate, dupa insusirea acestora de catre respectivii experti, in vederea confirmarii stabilite prin prevederile legale.

    – Studiile de impact solicitate, in conditiile legii, in vederea obtinerii avizelor si acordurilor.

     

    Obligatiile Verificatorului de Proiecte

    Verificatorul de proiecte are urmatoarele obligatii:

  • va efectua verificari numai pentru cerintele si in specialitatile pentru care a fost atestat.
  • are obligatia ca, in cadrul verificarilor pe care le efectueaza, sa urmareasca:
  • – respectarea prevederilor legale privind amenajarea teritoriului si urbanismul, inclusiv respectarea in proiecte a exigentelor cerute de Regulamentul general de urbanism aprobat prin H.G. nr.525/1996, cu modificarile ulterioare;

    – datele privitoare la conditiile de amplasament si conditiile de exploatare tehnologica industriala;

    – modul de respectare a reglementarilor tehnice in vigoare, in functie de riscurile tehnologice, pe toata durata de functionare a dotarilor tehnologice industriale, inclusiv in faza de postutilizare;

    – asigurarea exigentelor de calitate, in conditiile legii si pastrarea confidentialitatii cu privire la documentatia supusa verificarii.

  • va semna si stampila documentele scrise si desenate numai in conditiile in care documentatia supusa verificarii este corespunzatoare din punct de vedere al cerintelor din prevederile legale.
  • nu poate verifica proiectele intocmite de acesta sau la a caror elaborare a participat.
  • Eventualele litigii dintre verificatorul de proiecte atestat si proiectant pot fi rezolvate de catre un expert tehnic de calitate privind lucrarile de montaj dotari tehnologice industriale, angajat de investitor. Decizia expertului este obligatorie pentru ambele parti, iar raspunderea revine acestuia.

     

    Verificatorul de Proiecte poate desfasura activitatile pentru domeniile la care a fost atestat sub urmatoarele forme:

  • angajat al unei persoane juridice ce are in statut activitatea de verificare proiecte
  • ca persoana fizica independenta in calitate de specialist atestat in conditiile legii
  •  

    Documentatia de executie trebuie sa contina:

     

    La documentatiile precizate anterior se adauga documentatiile elaborate de unitatea care executa montajul, si anume;

     

    Cerintele privind organizarea de santier ca prima faza propriu-zisa in procesul de executie a lucrarilor, se refera la:

    Masuri si actiuni tehnice necesare:

    Organizarea si conducerea lucrarilor presupune cel putin:

    Regulile si modul de contractare si cuantificare a costurilor depinde de participarea factorilor implicati in procesul de asigurare a calitatii executiei si controlului (laboratoare specializate, inspectori autorizati, altii decat cei ai executantului, experti tehnici autorizati, reprezentanti ai beneficiarului, etc).

     

    Asigurarea materialelor prevazute pentru operatiunile de montaj utilaje, echipamente si instalatii tehnologice industriale

    Documentatiile tehnologice care stau la baza executiei, elaborate de proiectant, tehnolog si asigurate de executant vor trebui sa asigure nivelul de performanta si calitate solicitat.

    Specificatiile puse la dispozitie prin proiect care stau la baza tehnologiilor elaborate de tehnolog se bazeaza atat pe caracteristicile fizico-mecanice ale acestora care trebuie prevazuta in documentatie pentru toate semifabricatele; inclusiv a nivelului de calitate minim acceptat.

    Raspunderea pentru aprovizionarea si receptia semifabricatelor si materialelor in conformitate cu cerintele de calitate ale proiectului revine executantului.

    La receptia semifabricatelor de catre executant este deosebit de important a se identifica si evalua defectele specifice diferitelor tipuri de semifabricate care urmeaza a fi puse in opera, si care reprezinta primul nivel de calitate care trebuie confirmat si certificat prin documentatie de receptie (certificate de calitate, certificate de receptie, protocol de neconformitate, etc) care insotesc materialele pe intreg ciclul de executie, si devin documente de atestare a calitatii in cartea tehnica a instalatiei tehnologice.

     

    Introducere, Terminologie, Concepte fundamentale

    Conceptia unui sistem tehnic/tehnologic industrial transpusa in documentatiile tehnice capabile sa permita realizarea fizica a acestora in conditiile de calitate si competitivitate impuse prin datele de tema, presupune o analiza profunda a tuturor conditiilor in care se desfasoara procesul de creatie, dar si o cunoastere cat mai ampla a sistemelor tehnice/tehnologice similare, a resurselor financiare disponibile, a capabilitatii tehnice, tehnologice si umane ce pot fii antrenate, precum si a riscurilor potentiale, necesar a fi cunoscute, evaluate, neutralizate si monitorizate.

    Dezvoltarea fara precedent a tehnologiilor echipamentelor si instalatiilor tehnologice, in ultimile decenii, mai ales in ramuri industriale de varf ca:

    Aceste evolutii spectaculoase au adus cu ele rate de innoire greu de imaginat cu cateva decenii in urma, situatie ce genereaza noi abordari si concepte de promovare, realizare si functionare a acestor sisteme tehnice/tehnologice integrate.

    Deja, problemele de analiza tehnica si tehnologica a unei idei, necesitati speciale tehnico-industriale trebuiesc mutate de la nivelul echipamentelor si utilajelor de proces – a caror evolutie tehnica si de performanta ofera alternative multiple – catre ansamblul sistemelor tehnice-tehnologice industriale, cu abordarea unui complex larg de aspecte care privesc conceptia de ansamblu, executia si montajul, dar si de functionare incluzand evaluarea fiabilitatii, analizele de risc si de mentenanta in limitele duratei de viata tehnica si economica a sistemelor.

    Notiunea de sistem tehnic/tehnologic aparuta in ultimile doua decenii in literatura tehnico-economica, in strategiile din diversele ramuri economice (ex. sisteme de transport energie electrica, gaze naturale, petrol, etc.; sistem energetic national, sistem de management al calitatii, sisteme de protectie a mediului, etc.) a devenit consacrata si consta in ansamblul de conditii, tehnologii, echipamente, utilaje si instalatii realizat prin conceptia (proiectarea) fabricarea, montarea, testarea, exploatarea si mentenante in scopul realizarii unei activitati socio-economice necesare economiei unei societati.

    O componenta importanta in punerea in opera a unui sistem tehnic/tehnologic il constituie evaluarea nivelului calitativ al sistemului de calitate conceput si aplicat in concordanta cu cerintele de performanta necesar a fi asigurate si a indicatorilor tehnico-economici preconizati.

    In acest context, conceptele de fezabilitate si de nonfezabilitate ale sistemului tehnic/tehnologic, sunt strans legate de notiunile de cedare sau defectare a sistemului. Cedarea sau defectarea unui sistem tehnic/tehnologic real este legata de riscurile potentiale in toate fazele de punere in opera si exploatare a unui sistem tehnic/tehnologic, de aptitudinea acestuia de a-si indeplinii corect functiile create in procesul de conceptie (proiectare), executie si montaj, functionare – conceptul de fiabilitate – si de masurile de mentenanta proiectate.

    Asa cum se observa, calitatea si nivelul de performanta a unui sistem tehnic/tehnologic si toate etapele de punere in opera a acestuia, sunt determinate in principal de conceptia si proiectarea acestuia.

    Managementul conceptiei si elaborarii documentatiilor tehnice necesare realizarii sistemelor tehnice/tehnologice inclusiv montajului acestora, reprezinta suportul real al acestei etape de concretizare corecta a acestuia.

     

    Documentatii tehnice necesare realizarii sistemelor tehnice-tehnologice, inclusiv lucrarilor de montaj

    Metodologia de elaborare a documentatiilor tehnice aferente punerii in opera a obiectivelor de investitii pentru sistemele tehnice/tehnologice in concordanta cu conceptia de promovare a obiectivelor. Regulile de elaborare, fazele de proiectare caracteristice, raspunderile elaboratorilor atat in faza de conceptie cat si in fazele ulterioare (executie, montaj, punere in functiune, probe functionale si exploatare), sunt reglementate in standarde, normative, sisteme de management al calitatii lucrarilor de proiectare, etc.

     

    Prevederi legale privind structura, continutul si conditiile de elaborare a documentatiilor tehnice

    Pe parcursul evolutiei cerintelor privind structura, continutul si conditiile de prezentare a documentatiilor tehnice ca urmare a complexitatii, conditiilor tehnice care trebuiesc asigurate in toate etapele de realizare a sistemelor tehnice/tehnologice, cerincelor standardelor de calitate, a standardelor si reglementarilor legale, a normelor si reglementarilor tehnice de ramura sau nationale, s-a ajuns ca in prezent elaborarea acestora sa se desfasoare intr-un cadru perfect reglementat, astfel, elaboratorii de documentatii beneficiaza de norme si instructiuni care le permit o tratare conforma in concordanta cu:

    – Standardele nationale aliniate in prezent la normele europene ISO prin grija asociatiei de standardizare din Romania;

    – Reglementarile nationale privind continutul cadru pe faze de proiectare (ordin numarul 1013/875/2001, al Ministerului de Finante si Ministerului lucrarilor Publice, Transporturilor si Turismului);

    – Reglementari permanent actualizate privind raspunderile in proiectare incepand din 1969 sub egida Ordinelor Comune ale Ministerelor de Resort;

    – Colectiile de Prescriptii tehnice normative, elaborate pe domenii de autoritate (ex. PT-ISCIR, colectia PT calitate prin grija ICEMENERG, etc.);

    – Norme si prescriptii proprii unitatilor de proiectare autorizate, incluse in sistemele proprii de asigurare a calitatii;

    – Softuri IT proprii sau licentiate si recunoscute pentru elaborarea calculelor de rezistenta, proiectare, editare, calcule economice, etc.;

    – Atributiile si raspunderile verificatorilor tehnici atestati conform prevederilor legii 440/2002;

    – Standarde, normative, prescriptii tehnice straine (TUV-AD Merkblatt, BS 5500, ASME, GOST, JIS, etc.) impuse prin contractele de furnitura;

    – Informatii tehnice generale.

    Este evident, ca elaboratorul de documentatie, beneficiaza in prezent de un cadru larg si complet de mijloace care sa-i permita tratarea complexa a tuturor cerintelor pentru asigurarea nivelului tehnic si calitativ al executiei, montajului, punerii in functiune si functionarii la parametrii doriti ai sistemului tehnic/tehnologic.

    Alinierea standardelor, normelor si prescriptiilor tehnice, sistemelor de management al calitatii la cerintele si directivele UE, cresc rolul dar si raspunderile (inclusiv juridice) ale elaboratorilor de documentatii in asigurarea nivelului calitativ si de performanta al sistemelor tehnice/tehnologice concepute.

     

    Principalele etape de elaborare a documentatiilor tehnice necesare realizarii sistemelor tehnice-tehnologice

    Activitatea de elaborare a documentatiilor tehnice de proiectare (DTP) se desfasoara in principal in urmatoarele etape determinante:

  • Etapa de pregatire a procesului de elaborare a documentatiilor tehnico-economice;
  • Etapa de elaborare propriu-zisa a documentelor tehnico-economice;
  • Etapa urmaririi aplicarii si valorificarii documentatiilor tehnice de proiectare in procesul de executie, control, receptie, a sistemului tehnic/tehnologic;
  • Etapa urmaririi punerii in functiune a obiectivelor proiectate, verificarea realizarii indicatorilor tehnico-economici aprobati.
  • Fiecare dintre aceste etape determinante include o serie de actiuni definitorii, care se realizeaza in functie de obiectivele urmarite.

    Desi lucrarile ce urmeaza a fi executate pe baza documentatiilor tehnice de proiectare (DTP) sunt foarte diverse, si mai ales avand obiective specifice (obiective noi, reluari/continuari de lucrari intrerupte, reparatii, modernizari obiective, restructurari si retehnologizari) etapele enuntate, cu specificitatea caracteristica obiectivelor urmarite se regaseste in toate aceste tipuri de lucrari.

    Obiectivele si Lucrarile specifice fac obiectul majoritatii lucrarilor de investitii, sisteme tehnice/tehnologice care include lucrari de montaj utilaje si instalatii tehnologice in spiritul HG 440/2002 si Ordinului MIR 88/2003 cu modificarile si completarile din Ordinul MEC nr. 268/12.04.2006.

  • Lucrari de restructurare – care presupun reconsiderarea capacitatii, parametrilori functionali ai echipamentelor si instalatiilor tehnologice, modul de izolare, dezafectare sau conservare a partilor care isi pierd utilitatea functionala in cadrul proiectului.
  • Lucrari de retehnologizare – inseamna lucrari de reconsiderare a tehnologiei, respectiv a regimurilor tehnologice functionale cu efecte directe in reproiectarea parametrilori functionali, sau chiar a caracteristicilor produselor rezultate.
  • Lucrari de modernizare – generate de nivelul scazut al performantelor tehnico-economice ale echipamentelor si instalatiilor tehnologice. Proiectele de modernizare presupun reconsiderarea tehnologiilor utilizate, a utilajelor si echipamentelor compacte ale instalatiilor tehnologice cu efecte directe in eficienta functionarii acestora si aducerea parametrilor de functionare la nivelul realizarilor in conformitate cu standardele moderne si calitatea solicitata de acestea.
  • Lucrari de mentenanta – care trebuiesc realizate pentru asigurarea functionarii in parametrii proiectati a sistemelor/instalatiilor cu functionare continua sau discontinua, si cuprind:
  • – Mentenanta sistematica presupune un complex de masuri care se efecteaza la intervale regulate, cu scopul conservarii sistemului la nivelul de performanta, de fiabilitate si securitate prevazute in proiect.

    Lucrarile de mentenanta planificate trebuiesc prevazute in documentatia tehnica initiala si trebuiesc urmarite in exploatarea sistemului;

    – Mentenanta ocazionala cuprinde masuri si interventii necesar a fi efectuate la defectarea sau proasta functionare a sistemelor acestuia, la parametrii proiectati.

    Lucrarile de mentenanta occidentala/ocazionala, presupun participarea obligatorie a elaboratorilor documentatiei initiale, alaturi de alti specialisti tehnici (ex. experti, tehnicieni, etc.) si presupune modificarea, completarea si adaptarea documentatiei tehnice si completarea corespunzatoare a cartii tehnice a instalatiei.

    Etapele de proiectare precizate la punctele A – D sunt specifice tuturor tipurilor de proiecte – documentatii tehnice – care se elaboreaza.

     

    Etapa de pregatire a procesului de elaborare a documentatiilor tehnico-economice consta in:

    – elaborarea tehnicii de proiectare de beneficiar sau de proiectantul angajat de acesta (dupa caz);

    – culegerea datelor necesare elaborarii documentatiilor tehnico-economice;

    – evaluarea riscurilor potentiale (tehnice/tehnologice, riscurilor specifice si conjuncturale) care pot afecta siguranta in functionare a sistemului tehnic/tehnologic creat.

    Elaborarea temei de proiectare de catre beneficiar, sau dupa caz, de proiectant trebuie sa sintetizeze “cerintele si dorintele investitorului”, in raport cu potentialul tehnic/tehnologic si riscurile potentiale, pe baza datelor tehnico-economice disponibile si a riscurilor potentiale privind siguranta in functionare a sistemului.

     

    Etapa de elaborare a documentatiilor tehnico-ecomonice consta in:

    – intocmirea documentatiilor tehnico-economice necesare;

    – verificarea documentatiilor tehnico-economice;

    – controlul calitatii documentatiilor tehnico-economice;

    – controlul tehnic de calitate efectuat de verificatorul tehnic autorizat a documentatiilor pentru echipamentele si instalatiile dotarii tehnologice care fac obiectul legii 440/2002;

    – insusirea si aprobarea documentatiilor tehnico-economice de conducerea organizatiei de proiectare.

     

    Etapa urmaririi aplicarii documentatiilor tehnice de proiectare in procesul de executie, control, receptie a sistemelor tehnice/tehnologice consta in:

    – urmarirea aplicarii corecte a documentatiilor tehnice, a prescriptiilor tehnice prevazute in partile scrise si desenate;

    – utilizarea corecta a materialelor, componentelor si utilajelor prevazute in documentatie, la parametrii si nivelul de calitate prescris;

    – realizarea nivelului calitativ cerut prin documentatii, in limitele de acceptabilitate a tolerantelor prescrise, pe baza controalelor si verificarilor efectuate in fazele determinante prescrise;

    – analiza derogarilor solicitate, a nivelului de acceptabilitate a acestora;

    – negocierea neconformitatilor aparute pe parcurs;

    – efectuarea modificarilor, adaptarilor, corecturilor ce se impun ca urmare a aparitiei unor neconformitati in concordanta cu solutiile negociate pentru solutionarea acestora;

    – ajustarea costurilor de executie-montaj din devizul general, in concordanta cu lucrarile suplimentare efectuate;

    – efectuarea reviziei finale a documentatiei dupa finalizarea executiei si a probelor de punere in functiune.

    Toate aceste lucrari impun prezenta proiectantului, acordul acestuia, inclusiv a sistemului de asigurarea calitatii acestuia, in cadrul unei relatii de asistenta tehnica reglementata.

     

    Etapa urmaririi punerii in functiune a obiectivelor proiectate, verificarea indicatorilor tehnico-economici aprobati cuprinde:

    – probele si verificarile executate asupra sistemului tehnic/tehnologic creat, pentru demonstrarea capacitatii de atingere a parametrilor si indicatorilor tehnico-economici proiectati;

    – eventualele verificari si probe efectuate de o terta parte atunci cand acestea se impun sau sunt cerute expres prin contract.

     

    Fazele de elaborare a documentatiilor tehnice

    Elaborarea documentatiilor tehnice destinate creerii unor sisteme tehnice/tehnologice include urmatoarele faze:

    In situatii justificate, in functie si de anvergura obiectivului proiectat, unele dintre aceste faze pot fi comasate sau surmontate, in conditiile in care analizele si fundamentarile tehnice si economice pot fi asigurate de celelalte. Continutul minimal prezentat anterior este reglementat si sta la baza procedurilor de promovarea si aprobarea punerii in opera a proiectului.

     

    Tema de proiectare

    Elaborata in conditiile etapei de pregatire a procesului de elaborare a documentatiilor tehnico-economice de investitor sau proiectant, va cuprinde:

    – nominalizarea sistemului tehnic/tehnologic;

    – parametrii tehnici si tehnologici “doriti”:

    – capacitate de productie;

    – materia prima supusa prelucrarii (caracteristi, calitatea, conditii de asigurare a calitatilor necesare, ritm de asigurare si modalitati de introducere in fluxul tehnologic, etc.);

    – agenti tehnologici necesari (tip, calitate, cantitate, parametrii, etc.);

    – produse principale (cantitate, calitate certificate, conditii tehnice de obtinere, ambalare, livrare, distributie, etc.);

    – produse secundare utilizabile;

    – reziduuri de proces neutilizabile cu caracteristicile nocive preconizate;

    – tehnologii de proces abordabile/licente;

    – amplasamente/spatii disponibile;

    – cai de acces;

    – probleme patrimoniale;

    – acces la agenti tehnologici concurenti (apa, canal, energie, gaze, etc.);

    – date privind solul, mediul ambient, regimul de poluare acceptat, regim de evacuare a reziduurilor;

    – riscuri tehnologice potentiale (naturale, tehnologice, specifice, conjuncturale, etc.);

    – resurse umane;

    – fonduri de investitii disponibile;

    – rata de recuperare a investitiei.

     

    Studiul de prefezabilitate

    Studiul de prefezabilitate reprezinta documentatia care cuprinde datele tehnice si economice prin care autoritatea contractanta fundamenteaza necesitatea si oportunitatea realizarii unei investitii, si are urmatorul continut cadru:

    Partile scrise

  • a) Date generale:
  • – denumirea investitiei/instalatiei tehnologice;

    – elaboratorul studiului de fezabilitate;

    – ordonatorul principal de credite;

    – autoritatea contractanta;

    – amplasamentul (locatia) – judet, localitate, strada, numar, etc.;

    – tema cu fundamentarea necesitatii si oportunitatii;

  • b) Evaluari tehnico-economice ale proiectului:
  • – valoarea totala a investitiei (instalatiei);

    – cheltuieli pentru proiectarea studiului de prefezabilitate;

    – cheltuieli pentru proiectarea studiului de fezabilitate;

    – cheltuieli pentru obtinerea avizelor legale necesare elaborarii studiilor de prefezabilitate si fezabilitate;

    – cheltuieli pentru pregatirea documentelor privind aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de lucrari, a contractului de servicii de proiectare, urbanism, inginerie, alte servicii tehnice, conform prevederilor legale (instructiuni pentru ofertanti, publicitate, onorarii, cheltuieli de deplasare, etc.);

  • c) Date tehnice necesare inlocuirii lucrarii:
  • – suprafata si situatia juridica a termenului care urmeaza a fi ocupat de lucrare;

    – caracteristicile geofizice ale termenului din amplasament:

    – zona seismica de calcul;

    – perioada de colt;

    – natura terenului de fundare;

    – presiunea conventionala;

    – nivelul maxim al apelor freatice;

    – caracteristici principale ale constructiilor/instalatiilor tehnologice:

    – aria construita, aria desfasurata, numar de niveluri;

    – lungimi si diametre de retele;

    – caracteristici conductori electrici;

    – principalele utilaje din componenta instalatiilor tehnologice;

    – caracteristicile si modul de asigurare a utilitatilor/agentilor tehnologici si solutiile adoptate;

    – politica de finantare a investitiei:

    – din surse proprii (% din valoarea totala);

    – din credite bancare (% din valoarea investitiei);

    – din fondurile bugetului de stat sau bugetelor locale (% din valoarea totala);

    – din fonduri special constituite prin lege (% din valoarea totala);

    – din credite externe garantate sau contractate direct de stat (% din valoarea totala);

    – alte fonduri la care are acces investitorul (fonduri structurale UE, protectia mediului, cresterea competitivitatii produselor, pentru intreprinderi mici si mijlocii, programe de sprijin din partea UE, etc. – % din valoarea totala).

    Partile desenate

     

    Studiul de fezabilitate

    Studiul de fezabilitate reprezinta documentatia care cuprinde caracteristicile principale si indicatorii tehnico-economici ai investitiei, prin care se asigura utilizarea rationala si eficienta a cheltuielilor de capital si a cheltuielilor materiale, pentru satisfacerea cerintelor economice si sociale in domeniul respectiv.

    Partile scrise

  • a) Date generale:
  • – denumirea investitiei/instalatiei tehnologice;

    – elaboratorul studiului de fezabilitate;

    – ordonatorul principal de credite;

    – autoritatea contractanta;

    – amplasamentul (locatia) – judet, localitate, strada, numar, etc.;

    – tema cu fundamentarea necesitatii si oportunitatii;

    – descrierea functionala si tehnologica, inclusiv memorii tehnice de specialitate;

  • b) Date tehnice ale lucrarii:
  • – suprafata si situatia juridica a terenului care urmeaza a fi ocupat (definitive si/sau temporar) de lucrare;

    – caracteristicile geofizice ale terenului de amplasament;

    – zona seismica de calcul;

    – perioada de colt;

    – natura terenului de fundare;

    – presiunea conventionala;

    – nivelul maxim al apelor freatice, etc.;

    – caracteristicile principaleale constructiei/instalatiei tehnologice:

    – aria constructiei/instalatiei, aria desfasurata, numar niveluri, numarul traveri, inaltimea totala, volum ocupat;

    – lungimi, latimi, diametre, materiale, conditii de pozare ale retelei de conducte;

    – caracteristici ale conductorilor electrici, lungimi ale retelelor electrice si de comunicare;

    – principalele utilaje si echipamente din componenta instalatiilor tehnologice;

    – caracteristicile si modul de asigurare a utilitatilor/agentilor tehnologici si solutiilor adoptate;

    – structura constructiva a instalatiilor tehnologice;

    – descrierea detaliata a tehnologiilor functionale, a functionalitatii instalatiilor/echipamentelor tehnologice;

    – date privind conditiile de functionare ale fiecarui obiect al instalatiei sau fiecare utilaj tehnologic;

    – date privind resursele umane necesar a fi ocupate pentru functionarea investitiei/instalatiei tehnologice, dupa realizarea acesteia si structura necesara:

    – total personal din care: – personal de executie

    – locuri de munca nou create;

    – devizul general estimativ al investitiei/instalatiei tehnologice cuprinzand valoarea totala si detalierea pe structura devizului general conform prevederilor legale (HG 907/2016)

    – principalii indicatori tehnico-economici ai investitiei:

    – valoarea totala (in preturi – luna, anul) din care

    – constructii – montaj (C+M)

    – esalonarea lucrarilor pe ani;

    – durata de realizare (luni, ani);

    – capacitatea (in unitati fizice);

    – caracteristici tehnice principale ale instalatiei tehnologice;

    – tehnologia/licenta utilizata;

    – produse/facilitati rezultate;

    – materii prime, materiale, combustibili si energie consumate pe unitatea de timp si de produs, si preturi estimate de procurarea acestora;

    – productia si desfacerea produselor rezultate cuprinzand:

    – lista produselor principale;

    – capacitatea teoretica anuala, pe produse;

    – durata proiectata pentru functionarea capacitatii, pentru fiecare produs;

    – pretul unitar pe fiecare produs;

    – evaluari comparative privind preturile produselor similare fabricate in tara sau din import;

    – manopera necesara per total productie si pentru fiecare produs, cu detalierea pe structura de personal;

    – conditii financiare de realizare a obiectivului:

    – analiza cash-flow, inclusiv rate de actualizare;

    – rata interna de rentabilitate;

    – analiza raportului cost-profit;

    – rata impozitului pe profit;

    – rata dobanzii de creditare (daca este cazul);

    – rata de schimb valutar (daca este cazul);

    – influenta variatiei in timp a preturilor;

    – perioada de scutire de impozit pe profit (unde este cazul);

    – finantarea investitiei – totala (unitati valorice), din care:

    – din surse proprii;

    – din credite bancare;

    – din fonduri de la bugetul de stat sau d

    Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
    Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
    Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.