Proiectarea si executia urmatoarelor instalatii electrice:
PRIZE DE PAMANT
Priza de pamant este un conductor metalic sau un ansamblu de conductoare metalice interconectate sau alte parti metalice cu rolul de a disipa sarcinile electrice rezultate din descarcarea loviturii de trasnet fara a provoca supratensiuni periculoase de pas. Aceasta poate fi ingropata in pamant sau introdusa in beton. Executia prizelor de pamant este descrisa in amanunt in standardul SR EN 62305-3.
Pentru realizarea unei prize de pamant avem urmatoarele conditii:
Durata de viata a prizei de pamant este intervalul de timp de la constructie pana la momentul in care continuitatea electrica este intrerupta datorita coroziunii partilor metalice, dar trebuie sa depaseasca durata de viata probabila a instalatiei. Pentru majoritatea instalatiilor electrice durata de viata poate depasi 25 de ani, iar pentru liniile electrice 35-50 de ani. Priza de pamant trebuie inclusa in programele periodice de reparatie si mentenanta.
Electrozii prizei de pamant fiind in contact direct cu solul si apa, durata de viata a prizei de pamant depinde de rezistenta la coroziune.
Rezistenta prizei de pamant depinde de adancimea de ingropare a electrodului, deoarece continutul de umiditate este mai mare si mai stabil pentru straturile mai adanci decat pentru cele superficiale.
Prizele de pamant sunt:
Daca rezistanta de dispersie este mai mare de 5 Ω si nu sunt conditii de realizare a prizei de pamant naturale, se prevede realizarea unei prize de pamant artificiale. Daca priza artificiala este proprie instalatiei de paratrasnet, rezistenta de dispersie trebuie sa fie mai mica de 10Ω. Daca priza de pamant este comuna instalatiilor de paratrasnet si instalatiilor pentru protectia omului impotriva tensiunilor accidentale de atingere, rezistenta de dispersie trebuie sa fie sub 1Ω.
Cand cladirea are o priza de pamant naturala (de fundatie) si una artificiala, cele doua prize se leaga intre ele. Daca instalatia de paratrasnet are mai multe conductoare de coborare si este prevazuta atat cu priza naturala (de fundatie), cat si cu priza artificiala, acestea se leaga intre ele cel putin in doua puncte. Priza de pamant artificiala poate fi executata pe contur poligonal inchis, de regula in jurul constructiei sau pe contur deschis. Electrozii prizei de pamant naturale se monteaza la distanta de cel putin 1 m de la fundatia constructiei.
TABLOURI ELECTRICE
Tabloul electric este elementul vital al unei instalatii electrice care trebuie sa asigure alimentarea cu energie electrica a tuturor consumatorilor si functionarea acestora la parametrii ceruti.
Tabloul de sigurante are rolul de a se constitui in loc de plecare pentru circuitele de lumina si prize, protejeaza receptoarele din locuinta de variatiile de tensiune ale curentului electric si serveste la scoaterea de sub tensiune a circuitului pentru efectuarea reparatiilor. Sigurantele sunt de doua feluri : automate care functioneaza pe baza efectului magnetic al curentului electric si sigurante fuzibile cu filet folosite la instalatia de alimentare a concumatorilor de intensitate medie si la instalatia de iluminat.
Un tablou electric de comanda si automatizare poate fi un panou operator sau un pupitru de comanda ce contine circuite de control si comanda montat in apropierea unui utilaj deservit de operator, butoane, chei selectoare, aparate indicatoare, lampi de semnalizare si panouri HMI (human control interface). Comanda se transmite prin cablu de comanda la circuitele de forta dintr-un alt tablou electric.
Tablourile de distributie sunt elemente ale instalatiilor electrice cu rol in ditributie energiei electrie la alte tablouri sau la receptoare. Cuprind elemente de protectie, comanda sau manevra, aparate de masura, control, semnalizare, reglaj si eventual automatizare.
BRANSAMENTUL ELECTRIC
Bransamentul electric reprezinta instalatia ce face legatura intre reteaua de distributie de joasa tensiune si instalatia interioara a utilizatorului.
Bransamentele electrice compuse din doua parti:
Bransamente electrice:
1. Bransamentele electrice aeriene asigura legatura cu conductoarele aeriene de la linia electrica aeriana de distributie a intreprinderii furnizoare de energie si pana la firida de bransament a utilizatorului.
In functie de pozitia utilizatorului fata de reteaua electrica, avem:
In functie de intrarea in cladire:
2. Bransamentele electrice subterane asigura legatura in cablu de la reteaua electrica de distributie la nisa de bransament a abonatului.
Pentru alimentarea unor consumatori la care nu se pot realiza bransamente electrice aeriene, se vor folosi Bransamentele electrice subterane care se pot racorda direct din cablul principal de alimentare, cu ajutorul unor mansoane de derivatie, drintr-o nisa principala sau dintr-o retea aeriana.
ILUMINATUL ELECTRIC
Iluminatul electric reprezinta tehnica producerii si a raspandirii luminii artificiale produse de surse electrice, in scopul desfasurarii activitatii oamenilor sau in scopuri industriale.
Iluminatul electric este caracterizat de:
Sursele de lumina:
In mediile cu conditii grele de lucru (umiditate, temperaturi ridicate, degajari de praf sau de substante chimice corosive, pericol de incendiu sau de explozie) trebuie folosite corpuri de iluminat electric de constructie speciala, etanse sau antiexplozive.
Iluminatul electric este realizat cu instalatii de iluminat electric de lucru si de siguranta (de rezerva si de evacuare).
Iluminatul electric de siguranta de rezerva (pentru continuarea lucrului) se prevede in incaperi in care din cauza actiunii involuntare a oamenilor la intreruperea alimentarii iluminatului electric de lucru se pot provoca deranjamente sau avarii ale utilajelor, incendii sau explozii, deranjamente in functionarea centralelor si a statiilor electrice, a centralelor telefonice etc.
Iluminatul electric de siguranta de evacuare serveste la evacuarea in siguranta a persoanelor in caz de pericol si se prevede la iesirile incaperilor de utilitate publica in care se pot afla mai mult de 100 de persoane, in incaperile de trecere, coridoare si pe scari care servesc la evacuarea oamenilor din cladiri (cu peste 50 de persoane). In general, iluminatul electric de siguranta necesita sursa independenta de energie electrica (de regula, baterii de acumulatoare).