Tratamentul PRP Cellenis sau „terapia vampir” utilizeaza propriul sange al pacientului pentru a obtine dupa o minima procesare, plasma autologa imbogatita cu plachete – de pana la cinci ori fata de normal. Plachetele sau trombocitele sunt celule sangvine care contin o serie de factori de crestere capabili sa stimuleze proliferarea si diferentierea celulara, colagenogeneza, cat si oxigenarea tisulara. Astfel prin injectarea la nivel cutanat a acestei plasme concentrata in plachete este promovat procesul natural de reparare, regenerare si biorevitalizare a pielii, fara risc de a dezvolta reactii alergice sau imunologice datorita biocompatibilitatii 100%. Se recomada pacientilor care prefera o abordare sigura si naturala a tratamentelor antiaging si cele impotriva caderii parului, fiind un tratament pretabil asocierii cu orice alta procedura din sfera dermatoesteticii.
Care sunt indicatiile PRP? PRP poate fi folosit la nivelul oricarei zone unde se doreste imbunatatirea aspectului pielii, avand in vedere efectul potentator al fermitatii, elasticitatii si hidratarii locale. Terapia este efectuata mai ales cu scopul ameliorarii semnelor asociate imbatranirii (riduri fine/profunde; pete pigmentare) sau a aspectului vergeturilor, cicatricilor, putand fi si o eficienta metoda de prevenire a modificarilor care pot aparea la nivel cutanat. Deasemenea stimuleaza regenerarea celulara cu o mai buna cicatrizare a ulcerelor sau plagilor cutanate, favorizand si cresterea firelor de par sau stoparea caderii acestora – in anumite tipuri de alopecie.
In ce consta procedura? Este necesara recoltarea de la pacient a 10 ml de sange venos intr-o eprubeta sterila, special conceputa pentru a putea separa, prin centrifugare, plasma bogata in trombocite de celelalte elemente sangvine. Ulterior o serie de microinjectii intradermice sunt efectuate cel mai frecvent la nivel facial sau zona gatului, decolteului, mainilor, respectandu-se anumite etape procedurale. Reactiile adverse locale ca eritemul sau edemul care dispar la cateva ore post-procedura sunt minime, uneori putand aparea si mici echimoze (vanatai), iar in ceea ce priveste discomfortul local acesta poate fi diminuat prin aplicarea unei creme anestezice topice.
La ce interval se efectueaza si cand se observa rezultatele? Atunci cand tratamentul vizeaza imbunatatirea aspectului pielii, pacientii vor observa efectele benefice chiar si dupa o singura sedinta, de obicei fiind indicate pana la 3 astfel de proceduri, efectuate la un interval de aproximativ o luna. Rezultate notabile apar la 2-3 saptamani postprocedural, acestea mentinandu-se pana la un an. La nivelul scalpului, exista studii care demonstreaza o crestere a densitatii firelor de par cu peste 25% fata de normal, cu ingrosarea si prelungirea vietii firelor existente dupa doar o sedinta, numarul total de sedinte fiind de pana la 6 intr-un an. Conduita terapeutica in cadrul clinicii noastre este stabilita de catre medicul dermatolog, PRP-ul fiind o metoda unica de tratament minim invaziv care poate duce la schimbari semnificative inca din prima zi.