Medicina muncii este specialitatea medicala care studiaza relatia om – munca, adaptarea omului la munca si adaptarea muncii la persoana care o efectueaza.
Legislatia in domeniu stabileste cerintele minime pentru supravegherea sanatatii lucratorilor fata de riscurile pentru securitate si sanatate, pentru prevenirea imbolnavirii lucratorilor cu boli profesionale cauzate de agenti nocivi chimici, fizici, fizico-chimici sau biologici, caracteristici locului de munca, precum si a suprasolicitarii diferitelor organe sau sisteme ale organismului in procesul de munca.
In Codul Muncii este prevazut faptul ca angajatorii au obligatia sa asigure accesul salariatilor la serviciul de medicina muncii.
Controlul de medicina muncii se face obligatoriu inainte de a incepe activitatea si periodic in functie de domeniul de activitate si de riscurile existente. Rolul acestui serviciu este de a confirma ca starea de sanatate a angajatului este corespunzatoare pentru desfasurarea activitatii la locul de munca. Putem spune ca sunt anumite posturi de lucru care necesita o indeplinire complexa a unor atributii de munca, unde starea de sanatate a angajatului este vitala.