Caria dentara si Odontoterapia
Caria dentara – cea mai frecvent intalnita afectiune dentara – este tratata de ramura medicinii dentare care se numeste Odontoterapie restauratorie.
Ce este caria dentara ?
Dinte afectat de carie
Caria dentara este una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale dintilor temporari si permanenti, fiind cauzata de alimentatia dezechilibrata, de igiena orala necorespunzatoare, deficitara sau incorect realizata, de posibile deficiente de structura aparute in procesul de formare a dintilor, etc. Acesti factori permit microorganismelor care populeaza in mod normal cavitatea orala sa distruga smaltul. Netratata, caria dentara va avansa in profunzime ducand la afectarea vitalitatii dintilor implicati. Astfel daca nu tratam caria vom fi nevoiti sa apelam la un implant dentar sau mai rau, sa fim neoviti sa montam o proteza dentara.
Care sunt simptomele cariei dentare ?
Un prim semn este durerea
Afectare vizibila a dintelui
Pete maronii sau negre, cavitati cu margini colorate
Durere provocata de stimuli alimentari (dulce), sau termici (rece, cald) care inceteaza odata ce se indeparteaza stimulul.
Papila interdentara iritata
Se poate preveni caria dentara ?
Preveniti caria prin periaj
Ata dentara previne caria
Desi este cea mai intalnita afectiune in cavitatea orala, ea poate fi prevenita prin masuri simple:
Igienizare corecta: periaj de 2 ori pe zi, cu o tehnica corecta si o periuta adecvata, folosirea pastei de dinti cu fluor, a atei dentare si a periutelor interdentare; suplimentar se poate folosi apa de gura si dusul bucal;
Alimentatie echilibrata: a se evita excesul de zaharuri, sucuri acidulate si dulci;
Control periodic la stomatolog si efectuarea unei igienizari profesionale insotite de fluorizari – o data la 6 luni;
Sigilarea suprafetelor dentare a dintilor temporari si permanenti, etc.
Caria dentara – tratament
Refacerea dintelui dupa ce a fost curatata caria dentara
Odata instalata, evolutia cariei dentare nu mai poate fi oprita decat prin tratamentul propriu-zis, constand in diagnosticarea afectiunilor orale prin consultatie, indepartarea tesuturilor afectate de carie prin manevre mecanice si obturarea corecta a cavitatii de diferite marimi cu materiale speciale eficiente estetic si functional. Uneori poate fi necesar si indicat si un examen complementar radiologic pentru diagnosticarea cu exactitate a zonelor afectate. Pentru evitarea sentimentului de teama si a posibilei dureri, aceste tratamente se pot face sub anestezie, daca nu exista contraindicatii.