Ghidul Serviciilor
Centrul Medical Esthera
inapoi la firma 4549 vizite
Poza Chirurgie cardio-vasculara
Foto

CE ESTE BOALA VARICOASA? Membrele inferioare au doua sisteme venoase, unul superficial, reprezentat de venele safena interna si safena externa, respectiv unul profund. Aceste sisteme sunt separate printr-un plan fascial profund, dar între ele exista legaturi prin vene comunicante, ce perforeaza aceasta fascie. Cele doua sisteme se unesc la radacina coapsei. In mod normal, circulatia venoasa se desfasoara in sens unic, din suprafata spre profunzime si de jos in sus, sens determinat de prezenta unor valvule unidirectionale pe traiectul tuturor venelor. Situatia in care aceste valvule nu isi mai pot indeplini functia devenind incompetente determina ca sangele sa nu mai poata fi drenat corespunzator, aparand astfel staza si dilatarea venelor superficiale. Aceste dilatatii se numesc VARICE.Boala varicoasa este mai frecventa la femei, 60% dintre acestea prezentând semnele bolii, la vârste cuprinse între 20 si 50 ani. Factorul genetic este prezent în peste 80% din cazuri.

Factori favorizanti ai aparitiei varicelor sunt: o profesiune care impune statul prelungit în picioare, efortul muscular intens si prelungit, trepidatiile, caldura si umiditatea excesiva, obezitatea, sarcina (atat prin cresterea presiunii intraabdominale, având ca efect comprimarea trunchiurilor venoase si împiedicarea circulatiei de întoarcere, cât mai ales prin substantele endocrine circulante, care determina slabirea rezistentei lor la presiune).

Complicatiile cele mai frecvente sunt:

TRATAMENTULOdata instalata boala varicoasa este esential sa prevenim aparitia complicatiilor. Singurul tratament curativ este cel chirurgical. Pentru a ajuta circulatia venoasa evitati imobilizarea prelungita si activitatile statice, efectuand la intervale regulate miscari ale gambelor, evitati baile calde, mai ales la nivelul gambelor, nu va expuneti o perioada lunga la soare, practicati sporturi precum natatia, joggingul, mersul pe bicicleta, preveniti constipatia si de cate ori este posibil stati cu picioarele ridicate in timpul noptii. In timpul sarcinii trebuie sa urmariti cu atentie aparitia si eventuala evolutie rapida a varicelor. Purtarea unui ciorap elastic medicinal este utila in orice situatie in care nu se poate evita ortostatismul prelungit si imobilizarea indelungata, precum si in timpul sarcinii. Stabilirea indicatiei chirurgicale si a tipului de interventie care este potrivita fiecarui pacient se efectueaza in urma unui consult clinic amanuntit, completat eventual de un examen echografic Doppler al sistemului venos. De asemenea, pacientul care va fi operat va prezenta un set complet de analize de laborator (hemoleucograma, biochimie, timpi de coagulare), o electrocardiograma si o radiografie cord-pulmon.

In clinica noastra consideram ca cel mai important este tratamentul corect al bolii varicoase. Prin aceasta intelegem abordarea fiecarui caz in parte si stabilirea tipului de tratament necesar fiecarui pacient. Interventiile chirurgicale se desfasoara sub anestezie locala sau rahidiana, in functie de complexitate. Metodele chirugicale sunt de cele mai multe ori combinate, pentru obtinerea celui mai bun rezultat pentru pacient, atat din punct de vedere medical cat si estetic. Cura chirurgicala a varicelor include: crosectomia venei safene afectate, excizia pachetelor varicoase prin incizii etajate minime, ligatura perforantelor gambiere, stripping,etc.Postoperator pacientul va ramane internat in clinica noastra sub supraveghere medicala pe o perioada ce poate varia intre cateva ore si o zi. La externare, pacientul isi poate urma activitatea obisnuita.

Tipuri de interventii realizate pentru bolile venelor:

Membrele inferioare au doua sisteme venoase, unul superficial, reprezentat de venele safena interna si safena externa, respectiv unul profund. Aceste sisteme sunt separate printr-un plan fascial profund, dar între ele exista legaturi prin vene comunicante, ce perforeaza aceasta fascie. Cele doua sisteme se unesc la radacina coapsei si in spatele genunchiului. In mod normal, circulatia venoasa se desfasoara in sens unic, din suprafata spre profunzime si de jos in sus, sens determinat de prezenta unor valvule unidirectionale pe traiectul tuturor venelor. Situatia in care aceste valvule nu isi mai pot indeplini functia devenind incompetente determina ca sangele sa nu mai poata fi drenat corespunzator, aparand astfel staza si dilatarea venelor superficiale. Aceste dilatatii se numesc VARICE. Boala varicoasa este mai frecventa la femei, 60% dintre acestea prezentând semnele bolii, la vârste cuprinse între 20 si 50 ani. Factorul genetic este prezent în peste 80% din cazuri.

Factori favorizanti ai aparitiei varicelor sunt: o profesiune care impune statul prelungit în picioare, efortul muscular intens si prelungit, trepidatiile, caldura si umiditatea excesiva, obezitatea, sarcina (atat prin cresterea presiunii intraabdominale, având ca efect comprimarea trunchiurilor venoase si împiedicarea circulatiei de întoarcere, cât mai ales prin substantele endocrine circulante, care determina slabirea rezistentei lor la presiune). Complicatiile cele mai frecvente sunt: ruperea unui pachet varicos, eveniment care poate fi catastrofal, ducand uneori chiar la decesul pacientului, tromboflebita superficiala (inflamarea si trombozarea unui pachet varicos sau  a intregii vene afectate), modificari trofice cutanate, mai ales in conditiile asocierii insuficientei venoase cronice, cu diferite stadii de evolutie, de la edem ce se remite in clinostatism pana la dermatita de staza si ulcerul varicos (ce apare prin incompetenta comunicantelor  gambiere), stadiu extrem de dificil de tratat.

Odata instalata boala varicoasa este esential sa prevenim aparitia complicatiilor.  Singurul tratament curativ este cel chirurgical.

Pentru a ajuta circulatia venoasa evitati imobilizarea prelungita si activitatile statice, efectuand la intervale regulate miscari ale gambelor, evitati baile calde, mai ales la nivelul gambelor, nu va expuneti o perioada lunga la soare, practicati sporturi precum natatia, joggingul, mersul pe bicicleta, preveniti constipatia si de cate ori este posibil stati cu picioarele ridicate in timpul noptii. In timpul sarcinii trebuie sa urmariti cu atentie aparitia si eventuala evolutie rapida a varicelor. Purtarea unui ciorap elastic medicinal este utila in orice situatie in care nu se poate evita ortostatismul prelungit si imobilizarea indelungata, precum si in timpul sarcinii.

Stabilirea indicatiei chirurgicale si a tipului de interventie care este potrivita fiecarui pacient se efectueaza in urma unui consult clinic amanuntit, completat eventual de un examen echografic Doppler al sistemului venos. De asemenea, pacientul care va fi operat va prezenta un set complet de analize de laborator (hemoleucograma, biochimie, timpi de coagulare), o electrocardiograma si o radiografie cord-pulmon.

In clinica noastra consideram ca cel mai important este tratamentul corect al bolii varicoase. Prin aceasta intelegem abordarea fiecarui caz in parte si stabilirea tipului de tratament necesar fiecarui pacient. Interventiile chirurgicale se desfasoara sub anestezie locala sau rahidiana, in functie de complexitate. Metodele chirugicale sunt de cele mai multe ori combinate, pentru obtinerea celui mai bun rezultat pentru pacient, atat din punct de vedere medical cat si estetic. Metodele terapeutice sunt:

  • CURA CHIRURGICALA A VARICELOR PRIN CROSECTOMIE, SAFENECTOMIE SI EXCIZIE PACHETE VARICOASE
  • CURA CHIRURGICALA A VARICELOR - PROCEDEU CHIVA
  • CURA CHIRURGICALA A VARICELOR PRIN LASER ENDOVASCULAR/SCLEROTERAPIE
  • CURA CHIRURGICALA A ULCERULUI VARICOS (INTRERUPEREA SUBFASCIALA A VENELOR PERFORANTE)
  • Postoperator pacientul va ramane internat in clinica noastra sub supraveghere medicala pe o perioada ce poate varia intre cateva ore si o zi. La externare, pacientul isi poate urma activitatea obisnuita

     

    -CROSECTOMIE, SAFENECTOMIE SI EXCIZIE PACHETE VARICOASE

    -CURA CHIRURGICALA A VARICELOR - PROCEDEU CHIVA

    -CURA CHIRURGICALA A VARICELOR PRIN LASER ENDOVASCULAR/SCLEROTERAPIE

    -CURA CHIRURGICALA A ULCERULUI VARICOS (INTRERUPEREA -SUBFASCIALA A VENELOR PERFORANTE)

    -REVASCULARIZATIE VENOASA PRIN TROMBECTOMIA VENOASA sau PRIN BYPASS VENOS

    Prezenta unui tromb (cheag de sange) in interiorul unei vene la nivelul membrelor se numeste TROMBOZA VENOASA PROFUNDA.  Cauzele acestei boli sunt numeroase, ele incluzand imobilizarea prelungita, dupa interventii chirurgicale sau in urma unor fracturi ale membrelor, traumatisme  locale la nivelul venei, in cadrul unor boli precum afectiunile maligne, in conditiile administrarii de anticonceptionale orale etc. Manifestarile clinice sunt: edemul (umflarea) unui membru, insotita de durere intensa si cianoza a tegumentelor. Diagnosticul se stabileste prin ecografie venoasa Doppler. Riscul major al acestei afectiuni este migrarea  trombului format intr-o vena periferica pe calea fluxului sangvin in inima si ulterior in plamani, determinand embolia pulmonara, boala frecvent mortala. Tratamentul este complex, pacientul necesitand internare in vederea administrarii medicatiei anticoagulante, cu scopul “dizolvarii” cheagului. In anumite conditii, care vor fi stabilite de catre medicul cardiolog in colaborare cu medicul chirurg cardiovascular este necesara indepartarea cheagului prin metode chirurgicale. Aceasta reprezinta TROMBECTOMIA VENOSA. Daca tromboza venoasa este veche, cheagul nu mi poate fi indepartat sau dizolvat prin tratament medicamentos, iar pentru ameliorarea simptomatologiei pacientului se efectueaza BYPASS-UL VENOS, ocolind printr-un grefon zona respectiva si permitand drenajul corespunzator al sangelui venos de la nivelul membrului respectiv.

    Trombectomia venoasa reprezinta extragerea cheagului pe cale chirurgicala printr-o incizie minima a venei afectate, utilizand o sonda cu balonas (Fogarty). Daca acest lucru se va dovedi intraoperator imposibil (datorita aderentei cheagului de peretii venei) chirurgul va decide asupra oportunitatii realizarii unei interventii tip bypass. Alegerea celui mai potrivit tip de grefon pentru un pacient se stabileste de catre medicul chirurg in urma consultatiilor si investigatiilor complexe.

    Investigatiile obligatorii preoperatorii sunt: analize de laborator (hemoleucograma, timpi de coagulare, biochimie  complexa), electrocardiograma, radiografie cord-pulmon, ecografie abdominala, consult cardiologic, consult diabetologic (daca este cazul), consult nefrologic (daca este cazul), precum si investigatiile specifice (ecografie Doppler venos, flebografie etc.).

    Operatia este de complexitate ridicata. Se va efectua sub anestezie locala, rahidiana sau anestezie generala, lucru ce va fi stabilit intre medicul chirurg si anestezist. In timpul operatiei sau postoperator este posibil sa fie nevoie de efectuarea de transfuzii de sange. Perioada de internare postoperatorie variaza in functie de evolutia pacientului si va fi minim 5 zile, iar perioada de recuperare este minim o luna.

    Riscurile cele mai importante sunt: sangerarea (intraoperator sau postoperator, datorata conditiilor anatomice si tratamentului anticoagulant). De asemenea, datorita bolilor asociate, recuperarea poate fi de durata mai mare, vindecarea fiind incetinita la pacientii diabetici.

    Postoperator, in spital si la domiciliu, toata viata, pacientul va urma un regim igieno-dietetic si un tratament medical complex indicat de medicul chirurg cardiovascular, care are scopul de prevenire a aparitiei complicatiilor ulterioare.

    Este obligatoriu  controlul medical periodic la intervalele stabilite de medicul chirurg cardiovascular

    Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
    Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
    Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.