Bucatarul realizeaza preparate culinare dupa diferite retete pentru satisfacerea exigentelor consumatorilor. In acest scop, el se ocupa de pregatirea produselor alimentare pentru gatit.
Masoara cantitatile necesare, le amesteca conform retetei, le pune la dospit, fermentat, copt sau fiert,dupa caz.Imparte preparatele pe portii.
Bucatarul utilizeaza in activitatea sa diferite produse alimentare, unelte si masini(cutite, satarul, robotul de bucatarie, masini de curatat si de taiat zarzavat, masini de tocat, masini de amestecat, friteuza, cuptoare clasice sau cu microunde, agregate frigorifice) cu ajutorul carora transforma alimentele in preparate culinare.
Comunicarea la locul de munca
Desfasurarea muncii în echipa
Aprovizionarea cu materii prime si auxiliare a locului de munca
Asigurarea conditiilor igienico-sanitare
Organizarea cadrului general de deschidere si închidere a activitatii sectiei
Prevenirea poluarii mediului
Întocmirea documentelor specifice
Pregatirea antreurilor calde si reci
Pregatirea fripturilor
Pregatirea gustarilor calde si reci
Pregatirea mâncarurilor din carne
Pregatirea mâncarurilor din legume,orez,oua, paste fainoase
Pregatirea preparatelor lichide
Prepararea dulciurilor (deserturilor)
Prepararea fondurilor glace
Prepararea mâncarurilor din peste si fructe de mare
Realizarea actiunilor de supervizare si control
Realizarea aluaturilor de baza
Realizarea salatelor
Realizarea sosurilor