Implantologia este domeniul cel mai nou si avansat al chirurgiei dentare, pentru ca un numar tot mai mare de pacienti solicita înlocuirea dintilor lipsa prin implanturi si nu prin punti.
Calitatea vietii, confortul sporit oferit de lucrarile dentare pe implanturi au schimbat viata multor pacienti, astfel pot zâmbi din nou, simt gustul alimentelor, pot musca alimente dure, cea ce nu se întâmpla la cei protezati cu proteze acrilice simple.
Implantul este o piesa metalica gen surub plasata printr o interventie chirurgicala in oasele maxilare, in vederea înlocuirii unuia sau mai multor dinti lipsa. Dupa plasarea implantului se poate realiza o lucrare provizorie, dar lucrarea definitiva se va realiza dupa 3-6 luni, timp in care implantul se osteointegreaza .
Implanturile si bonturile protetice sunt din titan de înalta puritate acesta fiind materialul cu cea mai buna bio-compatibilitate.
Fiecare situatie trebuie evaluata si investigata (analize de sânge, radiografie, tomografie), iar pacientul va fi informat de câte implante are nevoie, despre interventii ajutatoare necesare (aditivi, sinus lift) precum si costul estimat al acestora .
Rata de succes a unui implant depinde de:
Riscul de pierdere a unui implant este mai mare la pacientii cu igiena orala deficitara.
Rata de succes înregistrata la pacientii cu implanturi este mare (90%), durata medie de viata este de 8-10 ani, dar îngrijite corect ele pot dura toata viata.
Inserarea unui implant de dimensiuni suficiente in zona posterioara a maxilarului superior cu resorbtie osoasa masiva este posibila numai dupa realizarea unei interventii denumita sinus lift.
Ridicarea membranei sinusale se poate realiza prin doua proceduri:
Sinus lift intern
Sinus lift extern