Laboratoarele bancii de celule stem Euromedics Stem Life sunt dotate cu echipamente de inalta tehnologie.
Toate etapele procesarii sunt efectuate in conditii sterile, in camere curate de clasa A, in conformitate cu ISO 14644-1-1999 si BPF (GMP). Personalul medical al laboratorului utilizeaza echipament de protectie steril de unica folosinta.
Crioconservarea reprezinta o practica standard pentru stocarea pe termen lung (20 de ani) a unitatilor de celule stem izolate din sangele de cordon ombilical.
O prima etapa in procesul de crioconservare o reprezinta reducerea volumului initial de sange de cordon ombilical, cu pastrarea viabilitatii celulelor CD34+. Scopul este inlaturarea celulelor care nu sunt necesare pentru un transplant.
Reducerea volumului se poate realiza prin doua metode: una manuala si una automata in sistem inchis.
In laboratoarele STEM LIFE separarea celulelor stem de celelalte componente ale sangelui ombilical se realizeaza cu aparatura de separare de ultima generatie, centrifuga SEPAX produsa de compania BIOSAFE, fara interventie manuala sau evaluare subiectiva a personalului. Prin intermediul procesului respectiv, se poate extrage cel mai mare procent net de celule stem si nu prezinta risc de contaminare microbiana.
Manipularea probelor se face in spatii special amenajate, dotate cu hote in flux laminar, care garanteaza protectie maxima impotriva agentilor externi infectiosi.
Numararea celulelor continute de fiecare proba se realizeaza cu aparatura speciala:
Verificarea contaminarii probelor cu microorganisme patogene (aerobe si anaerobe) se realizeaza prin metoda cultivarii unei cantitati mici de sange, in Sistemul automat de Detectare Microbiana BacTALERT al companiei Biomerieux.
Congelarea celulelor stem se realizeaza cu aparatura de congelare treptata ICE CUBE a SY-LAB. Scaderea treptata a temperaturii este monitorizata in sistem computerizat si prin urmare utilizarea acestei aparaturi garanteaza criogenarea celulelor stem la cele mai inalte standarde. Tot echipamentul electric si electronic este sustinut de un UPS cu putere mare. Acesta contribuie la functionarea continua si neintrerupta a tuturor activitatilor din cadrul bancii de celule stem.