Evaluarea intreprinderilor (afacerilor) reprezinta un serviciu profesional, o activitate realizata in comun de mai multi specialisti ce au pregatire in diverse domenii, cum ar fi cel economic, juridic, contabilitate, inginerie sau constructii.
Activitatea de evaluare a unei intreprinderi este condusa de catre un expert evaluator, membru ANEVAR, evaluator de intreprinderi. In cadrul procesului de evaluare sunt create rapoarte de evaluare pentru intreprinderi, generatoare de venit, proprietati specializate, societati comerciale, restaurante, hoteluri, statii de benzina, cazinouri, teatre si cinematografe. Evaluarea activelor necorporale de tipul licentelor, website-urilor, brevetelor de inventii, reprezinta o parte componenta a procesului de evaluare a intreprinderii. Rapoartele de evaluare de intreprinderi sunt utile investitorilor, actionarilor, personalului angajat al intreprinderii, creditorilor sau institutiilor statului.
Evaluarea intreprinderii sau a afacerii (EI), cuprinde urmatoarele etape pentru intocmirea unui raport de evaluare al unei intreprinderi sau a unei afacerii de catre un expert evaluator Anevar (EI):
Raportul de evaluare include ca elemente obligatorii:
Valoarea afacerii determinata prin mai multe metode de evaluare se înscrie într-un interval care indica o valoare reprezentativa a acesteia. In jurul acestei valori se vor face negocierile de catre participantii la tranzactia ce a reclamat evaluarea.
Diferentele dintre valoarea afacerii stabilita prin expertiza si diagnostic si pretul la care convin ulterior partile participante (în cazul vanzarii este vorba de vanzator si cumparator) sunt relevate prin intermediul unor criterii de diferentiere.