Proprietatea intelectuala e o forma de titlu legal care permite posesorului sa controleze utilizarea anumitor intangibile, cum ar fi idei sau expresii.Formele comune de proprietate intelectuala includ :
Dreptul de autor protejeaza forma unei lucrari expresive originale (literare, artistice sau tehnice). Brevetul de inventie protejeaza solutii sau idei originale iar marca inregistrata protejeaza modul de identificare a unui producator sau a altei surse de reputatie.
Aceste drepturi pot fi cedate, inchiriate (licentiate ), uneori chiar folosie ca garantie , similar unei proprietati reale. Aceste drepturi au insa limitari specifice, cum ar fi limitari in timp. Exista diferente substantiale fata de proprietatea clasica; consumul proprietatii clasice este exclusiv – daca cineva maninca un mar, nimeni altcineva nu-l mai poate minca. În cazul intangibilelor acest lucru nu se intimpla – o carte poate fi multiplicata in oricite exemplare fara sa afecteze vreun cititor. Drepturile de propietate intelectuala sint acordate de stat in scopul incurajarii creeari de asemenea intangibile. Aceste drepturi dau proprietarului dreptul de a actiona in justitie pe cei care le incalca.
Evaluatorul autorizat Dragos Mirica, detinand cunostinte in domeniu si dispunand de abilitatile necesare au realizat evaluari pentru brevete de inventii, licente, marci comerciale.