Medicina internă se ocupa de afecțiunile organelor interne (inimă, plămâni, ficat, tub digestiv, splină, sânge, rinichi, metabolism, articulații, schelet osos) ea privind organismul ca un tot unitar și se ocupa de diagnosticarea și tratamentul majorității bolilor de care suferă adulții (peste 18 ani). În unele cazuri medicul internist trimite bolnavul la un specialist , cum ar fi la cardiolog, pneumolog, nefrolog , hematolog etc.
Marea majoritate a pacienților suferă de mai multe afecțiuni și necesită tratamente multiple. Prin consultul oferit de medicul internist , pacientul evită excesul de consulturi medicale care pot să nu fie necesare. Medicul internist este cel care analizează aceste situații și decide care afecțiune necesită și un consult sau un tratament supra specializat. De asemenea coordonează schemele terapeutice astfel ca să nu apară suprapuneri de medicație sau reacții adverse ale medicamentelor.
Există și boli ale întregului organism, care afectează mai multe organe vitale, așa-numitele boli de sistem (colagenoze, vasculite etc.), boli de care se ocupă de asemenea medicina internă. Un pacient „plimbat” pe la mai mulți medici de diverse specialități fără a se stabili un diagnostic este posibil să sufere de o astfel de boală de sistem și este bine să se prezinte la un internist. Medicul internist este de asemenea cel care diagnostichează cel mai frecvent pacientul cu cancer (inclusiv formele asimptomatice), pe care apoi îl indrumă către oncolog și/sau chirurg.Medicii de familie sau generaliști obișnuiesc să trimită la internist pacienții cu mai multe afecțiuni concomitente sau pe cei cu simptome neclare, vagi, greu de încadrat.
Principalele boli tratate și diagnosticate de către medicina internă sunt :